To ρόλο του κομπάρσου δεν ήταν διατεθειμένος να παίξει ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος ως πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Όταν αντελήφθη πως δεν θα έχει αυτός το «πάνω χέρι», όπως του είχαν υποσχεθεί, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Μανωλόπουλος, υπέβαλε την παραίτησή του καταγγέλλοντας το γεγονός. Ρίχνει επίσης ευθύνες στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισε την επιλογή των προσώπων που θα συγκροτούσαν το Δ.Σ. ύστερα από «εσωκομματικές διαπραγματεύσεις».

Στην επιστολή παραίτησής του κάνει σαφές ότι άλλα είχαν συμφωνηθεί, γι΄ αυτό σημειώνει: «Παρά το συμφωνημένο πλαίσιο, ο διορισμένος εκ του Υπουργείου Οικονομικών διευθύνων σύμβουλος κ. Μανωλόπουλος – πρώην Διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών – υποκαθιστά στην ουσία όλο το Διοικητικό Συμβούλιο εκμεταλλευόμενος τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος στις οποίες αρνούμαι να συμμετέχω».

Ο διορισμός του ηθοποιού στη θέση αυτή πριν από 17 μέρες (δηλαδή ούτε μήνα δεν έκλεισε) είχε απογοητεύσει πάρα πολλούς, γιατί η επιλογή θεωρήθηκε κομματική και ακατάλληλη για τη διαχείριση ενός τόσο μεγάλου πολιτιστικού οργανισμού. Επιπλέον, βλέποντας κανείς τα πρόσωπα που είχαν τοποθετηθεί στη διοίκηση του ΚΠΙΣΝ καταλάβαινε πως το πρόσωπο που αναλάμβανε όλη τη διαχείριση ήταν ο Ν. Μανωλόπουλος, που είχε προηγούμενη εμπειρία ως «δεξί χέρι» του Χρήστου Λαμπράκη στο Μέγαρο Μουσικής.

Αυτό, που όλοι αντιλαμβάνονταν με την πρώτη ματιά, χρειάστηκε κάποιες μέρες να το δει ο κ. Κιούλης. Ετσι, ενώ αναφέρεται με πολύ καλά λόγια στο ίδιο το Κέντρο Πολιτισμού και στο ρόλο του, δεν τρέφει τα ίδια αισθήματα για εκείνους που τον έρριξαν «στην αρένα» και τον άφησαν αβοήθητο.

Ολόκληρη η επιστολή του Γιώργου Κιμούλη εδώ.

Σχολιάζοντας η βουλευτής της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη την παραίτηση Κιμούλη, εκτιμά πως αποτελεί «το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης». Η ίδια και το κόμμα της είχαν καταγγείλει την επιλογή του ηθοποιού σε μια θέση τόσο μεγάλης ευθύνης. Γι΄ αυτό επισημαίνει πως με την επιστολή του επιβεβαίωσε όλα όσα έλεγε η αντιπολίτευση: «Εσωκομματικές διαπραγματεύσεις», «διοικητική έκφραση κατώτερη των περιστάσεων», «εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος». Και φυσικά, «ούτε και να συναινέσω σε διαδικασίες που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσουν υπόνοιες αδιαφάνειας».

Και καταλήγει, θέτοντας το καίριο ερώτημα: «Αλήθεια, τι θέλει να πει με αυτήν τη φράση ο κ. Γ. Κιμούλης; Τι ζητήματα διαφάνειας προκύπτουν; Σε τι έπρεπε να συναινέσει και δεν το έκανε; Η Κυβέρνηση οφείλει, εκτός από τη συγγνώμη της για τη νέα κρίση που προκαλεί με τις δικές της επιλογές στο χώρο του Πολιτισμού και της Παιδείας, να δώσει άμεσες και καθαρές απαντήσεις. Ο Έλληνας φορολογούμενος απαιτεί διαφάνεια και λογοδοσία. Περιμένουμε».

Δεν έχουμε… παραλάβει ακόμη το ΚΠΙΣΝ

Εν τω μεταξύ, παρόλο που ο πρωθυπουργός παρέλαβε δημοσίως το ΚΠΙΣΝ και ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε τη σύμβαση παράδοσης-παραλαβής του έργου, είναι ανοικτή ακόμη η υπόθεση από τυπικής-νομικής πλευράς. Γι΄ αυτό, στις 10 Μαρτίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο (για την εναρμόνιση κοινοτικής νομοθεσίας σχετικής με πληρωμές τελών και λογαριασμών) για την τροποποίηση του σχεδίου σύμβασης δωρεάς μετοχής Α.Ε. με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε.».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «η τροπολογία κρίνεται αναγκαία για την απρόσκοπτη συνυπογραφή της δωρεάς της μετοχής της εταιρείας ειδικού (κοινωφελούς αποκλειστικά) σκοπού με την επωνυμία Κοινωφελές Ιδρυμα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» προς το Δημόσιο, καθώς στο αρχικό σχέδιο σύμβασης δωρεάς δεν διαλαμβάνονται, πλην άλλων, απαραίτητα στοιχεία της εταιρείας με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε.» […] ενώ δεν ορίζεται και η ακολουθητέα διαδικασία για την αποδοχή της εν λόγω δωρεάς και την παράδοση στο ελληνικό δημόσιο του προσωρινού τίτλου της μιας κοινής ονομαστικής μετοχής».

Αυτό σημαίνει ότι παράδοση-παραλαβή δεν έχει γίνει ακόμη. Ό,τι είδαμε στην τηλεόραση ήταν για το «θεαθήναι», καθώς αναφέρεται ρητά ότι «η αναδρομική ισχύς των προτεινομένων διατάξεων κρίνεται απαραίτητη, καθώς η σχετική σύμβαση δωρεάς έχει ήδη υπογραφεί»!

Σύμφωνα με την τροπολογία, η μετοχή που διαβιβάστηκε στο κράτος είναι αξίας 473.751.261,71 ευρώ και δεν είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Ο δωρητής αναλαμβάνει την κάλυψη της υπέρβασης του προϋπολογισμού υλοποίησης του ΚΠΙΣΝ.