Ο Βασίλης Λεβέντης παρουσίασε τις θέσεις του σε συνέντευξη στη ΕΡΤ-1 και ξεκαθάρισε πως δεν θα ψηφίσει τα μέτρα και επιμένει πως το αίτημα για 180 ανοίγει το θέμα πρόωρων εκλογών για μετά το Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα:

Κοιτάξτε, η Ευρώπη έχει προβλήματα, εδώ μια οικογένεια και δεν ομονοεί, όταν έχεις 27 28 κράτη 30 και πρέπει να τα ενώσεις σε νόμισμα, σε στρατό, σε κοινή πολιτική, δεν είναι εύκολο. Η Ευρώπη λοιπόν είναι στόχος όπως και η δημοκρατία είναι στόχος. Σήμερα νομίζετε ότι έχουμε δημοκρατία; Δεν έχουμε απόλυτη δημοκρατία, σε όλα τα επίπεδα ποδοπατούνται πολλά πράγματα. Στη βουλή ας πούμε με 153 ψηφίζουνε ότι θέλουνε και εμάς τους υπολοίπους δεν μας λογαριάζουνε καθόλου.

Είναι δημοκρατία αυτό; Δημοκρατία είναι να λαμβάνεις υπόψη τη γνώμη της μειοψηφίας και εάν λέει κάτι καλό να έχεις το θάρρος να το υιοθετείς. Όχι δια της αριθμητικής υπεροχής  να τα ποδοπατήσουμε όλα. Και η Ευρώπη και η Δημοκρατία είναι κάτι που θέλει πολλές γενιές ακόμα να παλέψουν για να πούμε ότι φτάνουμε σε ένα όριο που πετύχαμε κάτι.

Ολλανδική ελπίδα

Υπάρχουν στην Ευρώπη δυνάμεις της ακροδεξιάς που απειλούν την ενότητά της. Ευτυχώς που χθες στην Ολλανδία οι δυνάμεις αυτές δεν πέτυχαν αυτό που ήθελαν. Ελπίζω αυτός ο φόβος της ξενοφοβίας και του φασισμού να φύγει για πάντα από την Ευρώπη. Η Ε.Ε. πήρε το μήνυμα σε όλα τα επίπεδα.

Δικά μας λάθη μας έφεραν εδώ

Για το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα φταίμε κυρίως εμείς, δεν κάναμε μεταρρυθμίσεις, κοροϊδεύαμε και τους Έλληνες και τους ξένους όλα αυτά τα χρόνια. Δεν ανοίξαμε επαγγέλματα, δεν φτιάξαμε φορολογικό σύστημα και φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Ούτε στο δημόσιο βρήκαμε τους αργόμισθους. Εκτιμώ ότι ένα 20-30% είναι νεκρό φορτίο στο δημόσιο τομέα, δεν προσφέρουν τίποτα. Απέναντι στους ευσυνείδητους εργαζόμενους έχουμε υποχρέωση να βρούμε τους αργόμισθους.

Η Ένωση Κεντρώων δεν είναι απέναντι στους δημόσιους υπαλλήλους, γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι όμως υποχρέωσή μας να βρούμε αυτούς που δεν προσφέρουν και να τοποθετηθούν σε υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού που έχει ανάγκη. Για να γίνει αυτό θα πρέπει με επιστημονική εποπτεία να ανοίξουν οι φάκελοι και να τους αξιολογήσουμε όλους από το μηδέν. Υπάρχει σύστημα που έχει όλη την επιστημονική εμπειρία και το εφαρμόζουν σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Να σας πω ότι υπάρχουν οργανισμοί «φαντάσματα» που δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία και οι υπάλληλοί τους πληρώνονται κανονικά.

Επίσης, για ν΄ ανοίξεις ένα περίπτερο στην Ελλάδα χρειάζεται να βρεις την άδεια από ανάπηρο πολέμου. Στη Γερμανία για παράδειγμα, οι πολίτες που ψάχνουν για δουλειά καταθέτουν τα βιογραφικά τους στα κατά τόπους γραφεία ευρέσεως εργασίας και όχι στα πολιτικά γραφεία όπως γίνεται στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Για τη διαπραγμάτευση ο κ. Λεβέντης δήλωσε χαρακτηριστικά:

Όσοι σήμερα από το ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να ψηφιστούν τα μέτρα από 180 βουλευτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι το πακέτο είναι σκληρό και δεν μπορούν να σηκώσουν το φορτίο. Εκτιμώ ότι αυτή η πρόταση έρχεται από τους δανειστές και όσοι στην κυβέρνηση την ασπάζονται λειτουργούν ως λαγοί γιατί πολύ απλά προβλέπουν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στο εγγύς μέλλον.

Οι γνωστές θέσεις, τα εννέα σημεία

Εάν τεθεί θέμα 180 τότε η κυβέρνηση πρέπει να στραφεί πρωτίστως στην ΝΔ που είναι ευρωπαϊκό κόμμα και η οποία δεσμεύεται ότι όσα μέτρα ψηφιστούν τώρα θα τα εφαρμόσει όταν έρθει στην κυβέρνηση. Εμείς δεν μπορούμε σαν κόμμα να σηκώσουμε το σταυρό του μαρτυρίου. Εγώ εδώ και δυο χρόνια ζητώ από τον πρωθυπουργό να κάνει δεκτά τα 9 σημεία της Ένωσης Κεντρώων. Εγώ έχω ζητήσει άλλα πράγματα. Να μειωθούν οι βουλευτές από 300 σε 200, έτσι, θα μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα του κοινοβουλίου κατά 33%. Έχω ζητήσει επίσης, να συγχωνευθούν οι διπλές και τριπλές συντάξεις σε μια με πλαφόν τα  1.500€. Έχω ζητήσει να καταργηθούν οι συντάξεις των πλουσίων, όσων λαμβάνουν εισοδήματα και από άλλες πηγές και ξεπερνούν τα 3.000€ μηνιαίως.

Εάν γίνουν όλα αυτά, μπορώ να στηρίξω μια κυβέρνηση χωρίς να πάρω τίποτα, καμία καρέκλα, κανένα υπουργείο, καμία θέση εξουσίας. Εάν ψηφίσω τα μέτρα που θα έρθουν στην βουλή είναι σαν να επιβραβεύω τον Τσίπρα. Εγώ θέλω νοικοκύρεμα στη χώρα. Αντίθετα, η κυβέρνηση κουκουλώνει τις παθογένειες κάτω από το χαλί για να προστατεύσει τον κομματικό της στρατό. Και αυτό το έκαναν όλες οι κυβερνήσεις μεταπολιτευτικά και έτσι απλώνουμε συνέχεια το χέρι στους δανειστές. Δεν υιοθετώ αυτή τη φιλοσοφία.

Εκλογές μπροστά μας αν δεν κλείσει η αξιολόγηση

Ο κ. Λεβέντης εκτίμησε ότι έτσι όπως πάει η διαπραγμάτευση ο Τσίπρας δεν αποκλείεται να πάει σε εκλογές ακόμα και τον Μάιο.

Ο κ. Σκουρλέτης δεν είναι ο τρελός του χωριού, δεν ξύπνησε ένα πρωί και να λέει παλαβομάρες, όπως και ο κ. Φίλης. Είναι σοβαροί άνθρωποι, ξέρουν τι λένε, γνωρίζουν ότι αυτά τα μέτρα δεν περνάνε στο κοινοβούλιο και θέλουν ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Υπάρχει και το σενάριο οι 153 να ψηφίσουν το σκληρό πακέτο μέτρων, θα έχει όμως τότε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την τύχη του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά. Θα καταρρεύσει δημοσκοπικά και θα φθάσει σε μονοψήφια ποσοστά. Αυτό το ξέρουν στην Κουμουνδούρου.

Για τις δημοσκοπήσεις ο κ. Λεβέντης τόνισε:

Μας παρουσιάζουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις σε χαμηλά ποσοστά εκτός βουλής. Οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφία της στιγμής, για παράδειγμα σας αναφέρω ότι έρευνα που έγινε το Σεπτέμβριο του 2015 μας έδινε 2% και τον Λαφαζάνη με 6%. Η κάλπη όμως έβγαλε διαφορετικά αποτελέσματα. Η Λαϊκή Ενότητα δεν μπήκε στη Βουλή και εμείς μπήκαμε με 4%. Πως λοιπόν οι πολίτες να μην έχουν καχυποψία για αυτές τις μετρήσεις;

Για το θέμα των αντιμέτρων ο κ. Λεβέντης είπε:

Για ποια αντίμετρα μιλούν; Όταν κόψεις μια σύνταξη, όταν μειώσεις το αφορολόγητο, αυτά τα ποσό πως θα τα επιστρέψεις στους πολίτες; Με μείωση ΦΠΑ στα νησιά; Με μείωση φορολογίας σε καταναλωτικά  προϊόντα ; Αυτά είναι πρωτάκουστα, δεν γίνονται.

Για τις μετακινήσεις βουλευτών σε άλλα κόμματα ο κ. Λεβέντης δήλωσε:

Όταν ένας βουλευτής εκλέγεται με λίστα και φεύγει από το κόμμα του και παίρνει την έδρα μαζί του αυτό δεν είναι αποστασία; Η κ. Κατριβάνου και ο κ. Σακελλαρίδης που παρέδωσαν τις έδρες τους προέβησαν σε έντιμη πολιτική πράξη. Αυτό θα έπρεπε να πράξουν και οι υπόλοιποι που ανεξαρτητοποιούνται. Το να παίρνεις την έδρα δεν είναι έντιμη πολιτική πράξη.

Η Ένωση Κεντρώων στις εκλογές που θα γίνουν θα λάβει πάνω από 5% και θα παίξει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Μετά τις εκλογές θα στείλω τα 9 σημεία στον αρχηγό του πρώτου κόμματος και εάν τα κάνει δεκτά τότε θα υπάρξει συνεργασία χωρίς καμία απαίτηση για κανένα κυβερνητικό  πόστο. Εμείς θέλουμε μεταρρυθμίσεις και νοικοκύρεμα του κράτους.