Την Κυριακή το απόγευμα όσοι θα κινούνται στο Μοναστηράκι θα δούν να ανοίγει η Bιβλιοθήκη του Αδριανού για μια εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης θα  παρουσιάσουν απόσπασμα από την παραγωγή τους «Ακυβέρνητες Πολιτείες» σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου (17:30-18:00), και επτά σύγχρονοι συγγραφείς θα διαβάζουν έργα τους (18:00-20:30). Τον «χώρο» ανάμεσα στους συγγραφείς καταλαμβάνει η ποίηση.

Συγκεκριμένα η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου συνοδεία μουσικής θα διαβάσει  Καβάφη, Σεφέρη και Ελύτη. Η ερμηνεύτρια Αργυρώ Καπαρού θα παρουσιάσει μελοποιημένα έργα Ελλήνων ποιητών και η νέα ηθοποιός Άννα Ψαρρά θα διαβάσει αποσπάσματα σύγχρονης ποίησης. Παίρνουν μέρος οι μουσικοί: Παντελής Ντζιάλας (κιθάρα) και Ευαγγελία Μαυρίδου (πιάνο).

Οι συγγραφείς που θα συμμετάσχουν στη εκδήλωση είναι (με αλφαβητική σειρά): Βασίλης Αλεξάκης, Ρέα Γαλανάκη, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Δημήτρης Καλοκύρης,  Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Χρήστος Οικονόμου και η  ΈρσηΣωτηροπούλου με συντονίστρια την δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Παράλληλα ανοίγει τις πόρτες του το Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1) 12:00-13:00 για να γνωρίσει το κοινό  την «απαρχή του βιβλίου» δια μέσου επιγραφών στις οποίες καταγράφεται η ζωή στην αρχαιότητα. Επίσης δύο νέοι καλλιτέχνες, η Κατερίνα Γραμματικάκη και ο Μάνος Παπαδάς οργανώνουν μια performance βασισμένη στο υλικό του Μουσείου. Επίσης οι αρχαιολόγοι του Μουσείου μας ξεναγούν στις αίθουσες του, για να μας οδηγήσουν στη συνέχεια, σε μια συνάντηση με την νέα γενιά συγγραφέων (14:00 στην αυλή του μουσείου) οι οποίοι μας εκθέτουν το πώς κατέγραψαν οι ίδιοι την δική μας καθημερινότητα.

Συμμετέχουν, με αλφαβητική σειρά, οι: Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Ευγενία Μπογιάνου Γιάννης Παλαβός Δημοσθένης Παπαμάρκος, Κώστας Περούλης και Χρήστος Χρυσόπουλος. Την κουβέντα συντονίζει η Μικέλα Χαρτουλάρη.

Τέλος, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα αναγνωστούν δύο ακόμη ραψωδίες από την Οδύσσεια του Ομήρου, με συνοδεία αρχαίας λύρας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανάγνωσης των ραψωδιών του Ομήρου.

Κάθε φορά παρουσιάζονται από τον μουσικοσυνθέτη Δρ. Νίκο Ξανθούλη,  αλλά και όσους από τους επισκέπτες επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημόσια ανάγνωση, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της προσωδίας. Η μετάφραση που χρησιμοποιείται είναι του Ζήσιμου Σίδερη. Η διάρκεια των αναγνώσεων είναι δύο ώρες.