Την ερχόμενη Πέμπτη 9 Μαρτίου το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) θα εκδώσει απόφαση στην υπόθεση Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού (Ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων).

Σύμφωνα με στοιχεία του Δικαστηρίου, η υπόθεση (σε συντομία) έχει ως εξής:

Η Ελληνικός Χρυσός A.E. είναι μεγάλη ελληνική μεταλλευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της εξόρυξης χρυσού, χαλκού, μολύβδου, αργύρου και ψευδαργύρου. Έχει την κυριότητα και διαχειρίζεται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και περιλαμβάνουν τα μεταλλεία χρυσού στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές, καθώς και το μεταλλείο χαλκού-ψευδαργύρου στο Στρατώνι.

Πριν από το 2003, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας αποτελούσαν ιδιοκτησία της εταιρείας TVX Hellas Α.Ε., η οποία τα είχε εξαγοράσει από το ελληνικό Δημόσιο το 1995 έναντι της τιμής των 11 δισ. δραχμών (περί τα 39,8 εκατ. ευρώ). Το 2003, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μεταβιβάστηκαν από την TVX Hellas στο ελληνικό Δημόσιο έναντι 11 εκατ. ευρώ., ενώ την ίδια ημέρα, το ελληνικό Δημόσιο προέβη στην πώληση των μεταλλείων στην Ελληνικός Χρυσός έναντι 11 εκατ. ευρώ, χωρίς προηγούμενη εκτίμηση των στοιχείων ενεργητικού και χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό.

Το 2011 η Επιτροπή εξέδωσε την απόφαση C(2011)1006 τελικό, με την οποία κηρύχθηκε ως παράνομη κρατική ενίσχυση η επιδότηση ύψους 15,34 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε από τις ελληνικές αρχές στην Ελληνικός Χρυσός, η οποία συνίστατο σε παραχώρηση της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης της Κασσάνδρας έναντι τιμής χαμηλότερης της πραγματικής αγοραίας αξίας και στην απαλλαγή από τους φόρους για την πράξη αυτή. Με την ίδια απόφαση διατάχθηκε η ανάκτηση του ποσού της επιδότησης, πλέον τόκων.

Προσφυγή στο ΓΔΕΕ και απόφαση
Στη συνέχεια, η Ελληνική Δημοκρατία και η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού προσέφυγαν στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. (ΓΔΕΕ), κατά Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αίτημα την ακύρωση της απόφασης 2011/452/ΕΕ της Επιτροπής, της 23ης Φεβρουαρίου 2011. Το ΓΔΕΕ εξέδωσε αρνητική απόφαση στο αίτημα αυτό, όπως αναφέρεται στο κείμενο που δημοσιεύουμε, στη συνέχεια, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΕ.

Η απόφαση

Απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου (τέταρτο τμήμα) της 9ης Δεκεμβρίου 2015
Ελληνική Δημοκρατία και Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού κατά Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Κρατικές ενισχύσεις – Μεταλλευτικός τομέας – Επιδότηση χορηγηθείσα από τις ελληνικές αρχές προς τη μεταλλευτική επιχείρηση Ελληνικός Χρυσός – Σύμβαση μεταβιβάσεως μεταλλείου σε τιμή κατώτερη της αγοραίας αξίας και απαλλαγή από τους σχετικούς φόρους – Απόφαση κηρύσσουσα τα μέτρα ενισχύσεως παράνομα και διατάσσουσα την ανάκτηση των αντίστοιχων ποσών – Έννοια του πλεονεκτήματος – Κριτήριο του ιδιώτη επενδυτή
Υπόθεση T-233/11
(Υποθέσεις T-233/11 και T-262/11)1

Διάδικοι
Προσφεύγουσες: Ελληνική Δημοκρατία (εκπρόσωποι: Π. Μυλωνόπουλος, Β. Ασημακόπουλος, Γ. Κανελλόπουλος και Α. Ιωσηφίδου) (υπόθεση T-233/11) • και Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού (Κηφισιά, Ελλάδα), (εκπρόσωποι: αρχικώς Κ. Αδαμαντόπουλος, Ε. Πετρίτση, Ε. Τροβά και Π. Σκουρή και, στη συνέχεια, Κ. Αδαμαντόπουλος, Ε. Τροβά, Π. Σκουρή και Ε. Ρούσσου, δικηγόροι) (υπόθεση T-262/11)

Καθής: Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εκπρόσωποι: É. Gippini Fournier και Δ. Τριανταφύλλου)

Αντικείμενο
Αίτημα ακύρωσης της απόφασης 2011/452/ΕΕ της Επιτροπής, της 23ης Φεβρουαρίου 2011, σχετικά με την κρατική ενίσχυση C 48/08 (πρώην NN 61/08) που εφάρμοσε η Ελλάδα υπέρ της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ (ΕΕ L 193, σ. 27)

Διατακτικό
Το Γενικό Δικαστήριο αποφασίζει:

Ενώνει τις υποθέσεις T 233/11 και T 262/11 προς έκδοση κοινής αποφάσεως.
Απορρίπτει τις προσφυγές.

Στην υπόθεση T 233/11, η Ελληνική Δημοκρατία φέρει τα δικαστικά έξοδά της καθώς και τα έξοδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Στην υπόθεση T 262/11, η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού φέρει τα δικαστικά έξοδά της καθώς και τα έξοδα της Επιτροπής.

Άσκηση αναίρεσης
Κατά της απόφασης του ΓΔΕΕ, που προαναφέραμε, άσκησε αναίρεση η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού.Στο κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύουμε ολόκληρο το σχετικό κείμενο, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΔΕΕΑ.
Στις 18 Φεβρουαρίου 2016 η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης την οποία εξέδωσε το Γενικό Δικαστήριο (τέταρτο τμήμα) στις 9 Δεκεμβρίου 2015, στις συνεκδικασθείσες υποθέσεις T-233/11 και T-262/11, Ελλάδα και Ελληνικός Χρυσός κατά Επιτροπής

Διάδικοι
Αναιρεσείουσα: Ελληνικός Χρυσός ΑΕ Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού (εκπρόσωποι: Β. Χριστιανός, I. Σουφλερός, δικηγόροι)
Έτεροι διάδικοι κατ’ αναίρεση: Ελληνική Δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αιτήματα
Η αναιρεσείουσα ζητεί από το Δικαστήριο:
Να αναιρέσει την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου, της 9ης Δεκεμβρίου 2015, η οποία εκδόθηκε επί των συνεκδικασθεισών υποθέσεων T-233/11 και T-262/11, και να αναπέμψει προς εκδίκαση την υπόθεση στο Γενικό Δικαστήριο.
Να καταδικάσει την Επιτροπή στα δικαστικά έξοδα.

Λόγοι αναίρεσης και κύρια επιχειρήματα
1. Με την αναιρεσιβαλλόμενη απόφαση, το Γενικό Δικαστήριο έκρινε ότι πληρούνταν όλες οι προϋποθέσεις του άρθρου 107, παράγραφος 1, ΣΛΕΕ όσον αφορά τα δύο μέτρα κρατικής ενίσχυσης· το πρώτο μέτρο κρατικής ενίσχυσης αφορά την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην αναιρεσείουσα σε τιμή χαμηλότερη της αγοραίας αξίας τους. Το δεύτερο μέτρο αφορά την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου, σε σχέση με την αξία της εκτάσεως γης των ορυχείων.
2. Η αναιρεσείουσα στηρίζεται σε τρεις λόγους αναιρέσεως, εκ των οποίων οι δύο αφορούν το πρώτο μέτρο κρατικής ενισχύσεως, ενώ ο τρίτος αφορά το δεύτερο μέτρο κρατικής ενίσχυσης.

Ειδικότερα:
Όσον αφορά το πρώτο μέτρο κρατικής ενίσχυσης: η αναιρεσείουσα διατείνεται ότι οι κρίσεις της αναιρεσιβαλλομένης απόφασης ως προς την ύπαρξη πλεονεκτήματος ενέχουν πλάνη περί το δίκαιο, σε συνδυασμό με πλημμελή αιτιολογία και δικονομικές παρατυπίες, όσον αφορά την αξία των ορυχείων.
Όσον αφορά το πρώτο μέτρο κρατικής ενίσχυσης: η αναιρεσείουσα διατείνεται ότι οι κρίσεις της αναιρεσιβαλλομένης απόφασης ως προς την ύπαρξη πλεονεκτήματος ενέχουν πλάνη περί το δίκαιο, σε συνδυασμό με πλημμελή αιτιολογία, όσον αφορά την αξία της γης.
Όσον αφορά το δεύτερο μέτρο κρατικής ενίσχυσης: η αναιρεσείουσα διατείνεται ότι οι κρίσεις της αναιρεσιβαλλομένης απόφασης ως προς την ύπαρξη πλεονεκτήματος ενέχουν πλάνη περί το δίκαιο.

Πηγή: Βlog:marina anastas.kourbela