Νέα πνοή θα δοθεί στο λεγόμενο Εργαστήριο του Φειδία στην Αρχαία Ολυμπία και σε όλα τα  ρωμαϊκά μνημεία μετά από την έγκριση της σχετικής μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.  Το κτήριο που έχει ταυτιστεί ως το Εργαστήριο στο οποίο ο Φειδίας κατασκεύασε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ολυμπίου Διός (ένα από τα επτά θαύματα ) του 5ου αι. π.Χ.,  αποτελούσε αρχικά ένα αυτόνομο κτήριο. Στη βόρεια πλευρά γειτνίαζε προς τα ανατολικά με τον σύγχρονό του ‘’Θεηκολεώνα’’, την οικία των ιερέων της Άλτεως, και προς τα δυτικά με το επίσης σύγχρονο ‘’Ηρώον’’.

Από την αρχική ανωδομή του κητρίου δεν σώζεται τίποτα, γιατί αντικαταστάθηκε στην πορεία του χρόνου. Εντοπίστηκε όμως στη λίθινη βάση με τους ορθοστάτες  η αρχική επίστρωση με κονίαμα που κάλυπτε προφανώς και το χαμένο τμήμα της πλίνθινης ανωδομής.

 Σύμφωνα με τους Γερμανούς μελετητές η στέγη ήταν ξύλινη, καλυμμένη με πήλινη κεράμωση κορινθιακού τύπου. Από τα ευρήματα της ανασκαφής προκύπτει ότι η στέγη διέθετε μια περίτεχνη σίμη. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι το κλασικό κτήριο είχε ολοκληρωθεί κατά το τρίτο τέταρτο του 5ου αι. π.Χ. Αργότερα, προστέθηκαν γύρω μικρά και μεγάλα κτήρια και κατέληξε το λεγόμενο Εργατήριο του Φειδία να αποτελεί τμήμα ενός μεγάλου συγκροτήματος.   Με όλες αυτές τις επεμβάσεις έχασε και τον μνημειακό του χαρακτήρα.

Μεταξύ 2ου αι. π.Χ. και 1ου αι. μ.Χ., έγιναν μεγάλης κλίμακας αλλαγές στον περιβάλλοντα χώρο του εργαστηρίου όπως και στον Θεηκολεώνα, όπου προστέθηκε κι ένα περιστύλιο. Αλλαγές έγιναν και στη ρωμαϊκή εποχή. Αναλλοίωτη έμεινε μόνο η αρχική διαρρύθμιση του κτηρίου με τους δύο χώρους, δηλαδή τον πρόδομο και την κύρια αίθουσα. 

Κατά τη βυζαντινή εποχή, μεταξύ 435 και 451 μ.Χ., στο ορθογώνιο τμήμα του εργαστηρίου ανεγέρθη μια παλαιοχριστιανική βασιλική η οποία θεωρείται η αρχαιότερη γνωστή παλαιοχριστιανική εκκλησία της Ηλείας.                 

Αν και οι ανασκαφές έχουν δώσει σπουδαία στοιχεία, η συντήρηση και η αποκατάστασή του μνημείου δεν έτυχαν συστηματικής προσπάθειας. Οι ανασκαφές επέφεραν μεγάλης κλίμακας αλλοιώσεις της παλαιοχριστιανικής φάσης. Πολλά στοιχεία της εκκλησίας θυσιάστηκαν (κόγχη ιερού, αγία τράπεζα, στυλοβάτης νότιας κιονοστοιχίας, κιονοστοιχία νάρθηκα, τοίχοι διαμερισμάτων δυτικά) για την έρευνα. Ωστόσο «η πληρότητα της τεκμηρίωσης των βυζαντινών στοιχείων από τους παλαιότερους ερευνητές και ανασκαφείς, ήδη από το 1877, προσφέρει την δυνατότητα της ορθής αποκατάστασης του μνημείου» υπογραμμίζουν οι σύγχρονοι ερευνητές.. 

Η αποκατάσταση της Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Ολυμπίας,  θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος ανάδειξης της ρωμαϊκής φάσης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας. Η  υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι «η ανάδειξη των οικοδομημάτων της ρωμαϊκής περιόδου θα προσδώσει  μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εικόνα στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και θα ενισχύσει σημαντικά το χρόνο παραμονής των επισκεπτών.

Σήμερα, οι περισσότεροι επισκέπτες περιορίζουν την περιήγησή τους στην έκταση που είχε το Ιερό στη φάση της κλασικής αρχαιότητας. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος της ανάδειξης της ρωμαϊκής φάσης του Ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας, η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου αναμένεται να αλλάξει ριζικά, προσφέροντας στον επισκέπτη μια πληρέστερη εμπειρία του χώρου και των διαφορετικών χρονικών περιόδων, όπως αποτυπώνονται και τεκμαίρονται στα μνημεία της Ολυμπίας».

Το εργαστήριο του Φειδία, βρίσκεται  σε κεντρική θέση του αρχαιολογικού χώρου της  Ολυμπίας, και ήταν σε συνεχή χρήση από την κλασική έως τη βυζαντινή εποχή. Το ιστορικό του βάθος  και η ανακάλυψη από τους Γερμανούς ανασκαφείς στοιχείων που πιστοποιούν σε αυτό την παρουσία του γλύπτη Φειδία, το καθιστούν ξεχωριστό δίνοντας του υπερτοπική αίγλη.