«Μας ενώνει η περηφάνια μας, αλλά και η ευθύνη μίας μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς, που δεν μας ανήκει πια κατ’ αποκλειστικότητα, αλλά είναι κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών στο Ζάππειο.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» το Φόρουμ, που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία και πήρε «σάρκα και οστά» με τη συμμετοχή και άλλων χωρών.

«Είναι ακλόνητο πιστεύω μας πως η ιστορία, η θρησκεία και πολιτισμός μπορούν να αποτελέσουν γέφυρες κατανόησης και επικοινωνίας, όχι εργαλεία καταπίεσης και εξτρεμισμού, όχι ελατήρια μίσους και συγκρούσεων”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η Κίνα

 Την ανάγκη να αντλήσουμε έμπνευση και σοφία από τους πολιτισμούς μας για να βρούμε νέες λύσεις στις σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις, τόνισε κατά την παρέμβασή του στο φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι.

«Πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία του φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, έτσι ώστε να υπάρχει μια κοινή κοινότητα κρατών για το μέλλον» είπε και διαμήνυσε πως η Κίνα θέλει να συνεργαστεί για την ευόδωση αυτού του σχεδίου.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως η πρώτη υπουργική διάσκεψη, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο ανάμεσα σε 10 χώρες με σπουδαίο αρχαίο πολιτισμό, είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για τη συνέχιση του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ