Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε και ξεκαθάρισε πως θα μιλήσει αναλυτικά για τη συμφωνία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, που έπειτα από πρόταση της της Ν.Δ. ορίστηκε για την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε τη δήλωση του Πιερ Μοκοβισί για «καθαρά μέτρα» (net measures), δηλαδή που δεν θα επιβαρύνουν επιπλέον το λαό. Πιο συγκεκριμένα για κάθε 1 δισ. ευρώ μέτρων θα υπάρχει αντίστοιχο αντίμετρο για να μην υπάρχει δημοσιονομική επίπτωση.

Δεν αποσαφήνισε αν η νομοθέτηση των μέτρων θα γίνει ταυτόχρονα με τα αντίμετρα. Γιατί η εικόνα είναι ψηφίζουμε τα μέτρα και αν περισσέψουν χρήματα από την αύξηση του ΑΕΠ (πάνω από 3,5%) τα διαθέτουμε όπως θέλουμε.

Μπαράζ επιθέσεων από την αντιπολίτευση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας απάντησε πως«δώσατε μείωση αφορολογήτου και συντάξεων, διαπραγματεύεστε το ποσοστό και στην ουσία κερδίσατε την επιστροφή των θεσμών».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος υπενθύμισε τις κόκκινες γραμμές του Ευκλείδη Τσακαλώτου και την προγενέστερη αναφορά του υπουργού για παραίτηση αν μειωθεί το αφορολόγητο.

Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ αναρωτήθηκε πως η  μείωση του αφορολογήτου θα χτυπήσει τη φτωχή οικογένεια και όχι τους βιομηχάνους και κατηγόρησε για εμπαιγμό της κυβέρνησης για «κανένα νέο μέτρο».

Στη δευτερολογία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε:

«Δεν ξέρω τι θα καταφέρω στην διαπραγμάτευση. Τουλάχιστον αναβαθμίζουμε τις λογοτεχνικές σας αναφορές. Με χαρά σας ακούω να λέτε για Μαρκ Τουέιν και Dylan».

Είπε μάλιστα καυστικά: «Όταν μιλούσε ο Δένδιας είχα Deja vu. Προσπαθούσα να θυμηθώ γιατί είχα Deja vu. Και μετά θυμήθηκα ότι άκουσα σήμερα το πρωί τον Παπαδημητρίου και τον Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο να λένε ακριβώς αυτά που είπε τώρα ο κ.Δένδιας. Ίδιες φράσεις. Δεν ξέρω ποιος δίνει γραμμή σε ποιον».

Απάντησε όμως και πολιτικά στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, διευκρινίζοντας τη δήλωσή του:

«Στη φιλοσοφία η πρόταση “ο Χ κάνει το Α” είναι διαφορετική από την πρόταση “μόνο ο Χ κάνει το Α”.

Ότι ο κ. Τζανακόπουλος αντιπροσωπεύει την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι μόνο ο κ. Τζανακόπουλος αντιπροσωπεύει την κυβέρνηση».