Μετά την κατ ιδίαν συνάντηση που κράτησε πάνω από δύο ώρες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκαναν κοινές δηλώσεις, χωρίς  να παρεκκλίνουν από την εθνική στρατηγική που έχουν  χαράξει οι δύο χώρες.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπερασπίστηκε την άποψη για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και αναφέρθηκε σε μειονότητα στη Θράκη από μουσουλμάνους Ρομά Πομάκους και Τούρκους που ζουν σε συνθήκες χαμηλής οικονομικής ευρωστίας της τάξης των 2.000 ευρώ ενώ ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι στις 15.000 ευρώ.

Δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις , είπε, ενώ   για το Κυπριακό ζήτησε να καταλήξουν επιτέλους κάπου οι δύο μητέρες πατρίδες, Ελλάδα και Τουρκία.

Υπενθύμισε τα αδιέξοδα στο Νταβός επί πρωθυπουργίας Κ.Καραμανλή και την αιφνίδια αποχώρηση της ελληνικής πλευράς .Επιθυμούμε μια διαρκή και δίκαιη λύση αλλά κάποια θέματα τα χαρακτήρισε ως υπεκφυγές.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας είναι εδώ και να εστιάσουμε στο γεμάτο σημείο του ποτηριού και να φτάσουμε σε μια άκρη.

Για το προσφυγικό, δήλωσε ότι «φιλοξενούμε τρία εκατομμύρια άτομα και παίρνουμε 850 εκατ. ευρώ από την ΕΕ».

Αναφέρθηκε και στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την ανάδειξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Είναι ο κοινός τόπος τριών μονοθεϊστικών θρησκειών και θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος των Αραβικών Εθνών που θα τοποθετηθούν ανάλογα».

Να συνεχίσουμε την εμπορική συνεργασία των δύο χωρών και ευχαρίστησε για τη φιλοξενία.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στο άνοιγμα της ατζέντας από την τουρκική πλευρά πως πρέπει να βρούμε τις υπόλοιπες εννέα χώρες και δήλωσε ικανοποιημένος για τη μη εδαφική διεκδίκηση. Η μουσουλμανική μειονότητα και η ελληνική στη γείτονα πρέπει να είναι μοχλός που θα μας φέρει πιο κοντά και συμφώνησε  δε για το βιωτικό επίπεδο.

Για το Κυπριακό υπενθύμισε την παράνομη κατοχή Κυπριακού εδάφους και στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση την θρησκευτική ελευθερία με την δημιουργία τζαμιών.

Για το μεταναστευτικό είμαστε και οι δύο παθόντες έχουμε ότι το βάρος όλου του κόσμου στο θέμα των προσφύγων και η συνεργασία μας είναι κρίσιμη για όλη την Ευρώπη. Στόχος η αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών και στήριξε την άποψη της δημιουργίας και των δύο κρατών  και δεν συνάδει σε ειρήνη  η απόφαση της ανάδειξης της Ιερουσαλήμ σε πρωτεύουσα το Ισραήλ ,κατέληξε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στη μειονότητα στη Θράκη και τόνισε πως η πείρα μου μου δίνει την άνεση να ενημερώσω με κατάλληλα έγγραφα τον νεαρότερο Έλληνα πρωθυπουργό και τάχθηκε υπέρ της λύσης του σχεδίου Ανάν.

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι ρώτησαν τι θα γίνει με τους πραξικοπηματίες και ο πρωθυπουργός απάντησε πως η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και διαβεβαίωσε πως θα έχουν δίκαιη δίκη.