Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, ανέπτυξε την προσπάθεια της κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς και υπογράμμισε πως «έκανε όσα δεν είχαν γίνει τα 40 χρόνια της Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ».

Διατύπωσε την κεντρική θέση ότι η θεσμική θωράκιση του κράτους από το «τέρας» δεν είναι μόνο θέμα οικονομικής αποτελεσματικότητας αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας και πως για να αντιμετωπιστεί, απαιτείται κυρίως πολιτική βούληση που ενέχει και μεγάλο πολιτικό κόστος.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει και τη βούληση και δεν φοβάται και το κόστος για τη σύγκρουση με τα συμφέροντα, σχολιάζοντας πως το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση δέχεται λυσσαλέα επίθεση σημαίνει ότι κάνει κάτι καλό. «Η δέσμευσή μας είναι να μη λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος και να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στη θεσμική θωράκιση απέναντι στα φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής και θα την τηρήσουμε στο ακέραιο», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε ως μείζονα σκάνδαλα διαφθοράς που αναδείχθηκαν επί των ημερών αυτή της κυβέρνησης αυτά του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis, ενώ παρέθεσε τις πρωτοβουλίες που προχώρησε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διαφοράς, δείχνοντας τη διαφορά στην είσπραξη εισόδων για το κράτος, σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει όλα όσα θα ήθελε αλλά είναι αποφασισμένη να κάνει περισσότερα και είναι ανοικτή σε εποικοδομητικές προτάσεις.

Ξεκίνησε επισημαίνοντας ότι η διαφθορά στη χώρα δεν είναι ένα περιθωριακό φαινόμενο, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτική και οικονομική ιστορία της χώρας, η γιγάντωση του οποίου σχετίζεται με τη θεσμική αναπηρία, με την πολυνομία και την κακονομία, με πρωταγωνιστές συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που βρήκαν στέγη και κάλυψη στα δύο κόμματα που κυβέρνησαν επί 4 δεκαετίες. Για την αντιμετώπισή της, σημείωσε, «απαιτείται πολιτική βούληση και ηθικό ανάστημα που η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει».

Απαντώντας στον κ. Θεοδωράκη αναφορικά με την κατάταξη της χώρας σε αξιολόγηση της ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια, είπε ότι αφορά την υποκειμενική αντίληψη συγκεκριμένων ειδικών για τη διαφθορά και όχι την πραγματικότητα της διαφθοράς. Προς επίρρωσιν αυτού, επισήμανε ότι με βάση αυτή την αξιολόγηση που η χώρα μας συγκέντρωσε καλύτερη βαθμολογία το 1996, το 1997 και το 2000, τότε που, όπως είπε, επί κυβερνήσεων του κ. Σημίτη με υπουργό τον κ. Τσοχατζόπουλο, τον κ. Παπαντωνίου, τον κ. Μαντέλη και άλλους υπήρξε ένα όργιο διαφθοράς σε σχέση με τις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά.