Της Ευρώπης Κοσμίδη*
Ακούγοντας προχθές τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο να λέει πως στο δρόμο, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κόσμος του λέει «μας έσωσες», δεν μπορώ να μη σκεφτώ τι έλεγαν μόλις πριν από δύο χρόνια οι σημερινοί κυβερνώντες, ξεσηκώνοντας τον κόσμο προς μία συνεχή και ατέρμονη διαμαρτυρία, η οποία κατέληξε άδοξα σε ένα τρίτο μνημόνιο.

Η τακτική από την πλευρά τότε του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία «επίθεση» κατά πάντων, με επικοινωνιακά χαρακτηριστικά τη σπίλωση της αντίθετης άποψης και πολλές φορές την προπαγάνδα δίχως όριο. Τότε όμως ήταν αντιπολίτευση. Σήμερα, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις ακολουθεί την ίδια τακτική, κάνοντας το μαύρο άσπρο, όπως στην περίπτωση του κ. Πετρόπουλου, έχει έναν αντίπαλο που δεν μπορεί να τον νικήσει.
Είναι η ίδια η πραγματικότητα.

Με αυτό κατά νου, ο οποιοσδήποτε Πετρόπουλος θα έπρεπε να σκεφτεί χίλιες φορές περισσότερο πριν μιλήσει, καθώς υπάρχουν χιλιάδες κόσμου και ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες που βουλιάζουν καθημερινά και βλέπουν την «ελπίδα» να εξανεμίζεται οριστικά.

Ο ρόλος της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι να συνεχίζει την ίδια αποτυχημένη, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, επικοινωνιακή τακτική. Οι ίδιοι άλλωστε έχουν παραδεχθεί πως ήταν άπειροι σε πολλά πράγματα. Ο ρόλος της είναι να δει την αλήθεια και να σταματήσει να στέκεται αυτάρεσκα μπροστά σε έναν καθρέφτη που λέει ψέματα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει από την άλλη να μην πέσει στην ίδια παγίδα. Όπως ακριβώς λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στόχος πρέπει να είναι η αλήθεια. Η «συμφωνία αλήθειας», αν μπορέσει και γίνει μεταξύ του κόμματος και των Ελλήνων πολιτών, μπορεί να αποτελέσει την πραγματική ήρεμη επανάσταση που χρειάζεται η χώρα μας για να βγει από το αδιέξοδο.

Η επανάληψη του ίδιου έργου, με την αντιπολίτευση να λέει πράγματα που όταν γίνεται κυβέρνηση δεν μπορεί να τα κάνει πράξη, δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθεί. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως είναι ο πολιτικός εκείνος που έχει τη διάθεση να δει έξω από τον παραμορφωτικό καθρέφτη που κοιτάνε πάντα οι πολιτικοί.

* Η Ευρώπη Κοσμίδη είναι πολιτικός μηχανικός και πολιτευτής της Ν.Δ. στην Περιφέρεια Αττικής