Μπορεί να έχει ξεκαθαρίσει η πρώτη θέση στις σημερινές γερμανικές εκλογές που μόλις έκλεισαν οι κάλπες αλλά το παζλ του σχηματισμού κυβέρνησης σκιάζεται από το ράλι του AfD.

Με βάση τα τελευταία exit poll:

-CDU/CSU  32.5%

-SPD          20.0%

-Left Party   9.0%

-Greens       9.5%

-AfD    13.5%

-FDP    10.5%

Others   5%

Το AfD αποτελεί ένα anti-κόμμα, αντιδρά σε βασικές θέσεις της Άνγκελα Μέρκελ στο μεταναστευτικό. Από το 2015 πάνω από 1.5 εκατ. μετανάστες εισήλθαν στην Γερμανία, με αποτέλεσμα να προτείνει την απέλαση όσων έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις ασύλου. Μάλιστα χωρίς να τους ενδιαφέρει αν η χώρα από την οποία προέρχονται παρέχει επαρκή ασφάλεια για τη ζωή τους. Επίσης πονοκέφαλο για την καγκελάριο για τέταρτη θητεία, Άνγκελα Μέρκελ θα είναι και η εσωτερική πολιτική με ένα νέο εθνικιστικό «τείχος» μέσα στην Βουλή.

Επιθυμεί να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα, να «σφραγιστεί» η Ε.Ε. ώστε να πετύχει αρνητική μετανάστευση (negative immigration). Η επίτευξη ενός ποσοστού πάνω από 13% αντιστοιχεί κοντά σε 90 έδρες, μια ιδιαίτερα ισχυρή ομάδα στην Μπούντεστανγκ.

 

Μάρτιν Σουλτς: Μαύρη νύχτα για τους Σοσιλδημοκράτες

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών παραδέχτηκε την καθαρή ήττα του , ευχαρίστησε όσους τον υπερψήφισαν και θα παλέψει για τις ιδέες του στο Κοινοβούλιο. Δεν καταφέραμε να πείσουμε την πλειοψηφία και παρατήρησε το μεγάλο σοκ είναι η άνοδος των εθνικιστών.

Στους επόμενους μήνες θα επαναποθετήσουμε το κόμμα, παραμένω στην προεδρία και είναι το τέλος της συνεργασίας μας με τους CDU της Άνγκελα Μέρκελ, θα είμαστε μια καθαρή αντιπολίτευση. Μια νέα αρχή, είχαμε πολλές πικρές στιγμές αλλά θα συνεχίσουμε το δρόμο μας.