Tου Βασίλη Κ. Καλαμαρά [vasillis.kalamaras@gmail.com]

‘Ολα τα οινοποιεία της Ελλάδας ανοίγουν τα κελλάρια τους και τους χώρους παραγωγής και συσκευασίας του ποτού του Διονύσου, αυτό το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της κοινής δράσης τους «Ανοικτές  Πόρτες».

‘Ετσι, από  τις 11 το πρωΐ έως τις 7 το βράδι, οι φίλες και οι φίλοι του κρασιού έχουν την ευκαιρία να επικεφτούν τα τελεστήρια της σταφυλής και να δουν από κοντά, από ποιές διαδικασίες περνάει ο οίνος μέχρι να φθάσει στο τραπέζι τους.

Διαβάζουμε στην πύλη του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού: «Προγραμματίστε από τώρα τη δική σας απόδραση και χαράξτε τη δική σας οινική διαδρομή. Σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκεστε, περιηγηθείτε στην ελληνική ύπαιθρο και επισκεφτείτε ένα ή και περισσότερα οινοποιεία. Μυηθείτε στον μαγευτικό κόσμο του κρασιού, απολαύστε το τοπίο που διαμορφώνουν οι αμπελώνες, γνωρίστε τη διαδικασία της οινοπαραγωγής και δοκιμάστε εξαιρετικά Επώνυμα Ελληνικά Κρασιά».

Σας παραθέτουμε αναλυτικά τα οινοποιεία που συμμετέχουν από τις Ενώσεις Οινοπαραγωγών της κάθε περιοχής:

*Οίνοι Βορείου Ελλάδος (ENOABE)

Τ: 2310 281617, e-mail: info@wineroads.gr, www.wineroads.gr , www.winesofnorthgreece.grFacebook:www.fb.com/winesofnorthgreece #winesofnorthgreece

*Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα τηs Κεντρικήs Ελλάδας (ΕΝΟΑΚΕ)

Τ: 22330 23172 & 210 8075512, e-mail: info@enoake.gr, www.enoake.gr , Facebook: www.fb.com/oinoikentrikisellados #winesofcentralgreece

*Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα τηs Αττικής (ΕΝΟΑΑ)

Τ: 210 6031020, e-mail info@enoaa.gr, www.enoaa.gr Facebook: atticavineyards , #atticavineyards

*Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα τηs Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ)

T: 210 7210842, e-mail manolis@enoap.org, https://peloponnesewineroads.com Facebook : www.fb.com/WinesOfPeloponnese   # WinesOfPeloponnese

*Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete)

T: 2816 007940, e-mail: info@winesofcrete.gr www.winesofcrete.gr Facebook:  www.fb.com/winesofcrete #winesofcrete

*Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝΟΑΝΑ)

T: 2242069860, e-mail: enoanawines@gmail.com  , www.aegeanwineries.gr Facebook: Aegean Islands Wines #AegeanIslandsWines

Επίσημο Hashtag: #opendoors19, #winesofgreece και τα hashtag της κάθε Ένωσης.

                              Η ελληνική οινοπαραγωγή σε αριθμούς

Η Ελλάδα είναι σχετικά μικρή χώρα, μιλώντας ειδικά από πλευράς οινοπαραγωγής, με έκταση αμπελώνα που καταλαμβάνει τα 615.000 στρέμματα αμπελώνων. Η έκταση των αμπελώνων είναι σταθερή την τελευταία δεκαετία, αν και προβλέπεται μικρή αύξηση τα επόμενα χρόνια. Ο αριθμός των αμπελοκαλλιεργητών είναι περίπου 180.000, που αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο των ιδιοκτητών γης που ασχολούνται με την γεωργία. Έτσι το μέγεθος ιδιοκτησίας αμπελώνων είναι περίπου στα 5 στρέμματα, που σημαίνει ότι η αμπελοκαλλιέργεια στην Ελλάδα αποτελεί έναν εξαιρετικά κατακερματισμένο τομέα. Υπάρχουν περισσότερα από 1290 οινοποιεία που παράγουν κρασί, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται κάθε εβδομάδα.

Η ετήσια παραγωγή το 2017 ήταν 2,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα, που καθιστά την Ελλάδα την 17η οινοπαραγωγική χώρα στον κόσμο. Τα λευκά κρασιά κυριαρχούν, με τα ερυθρά κρασιά να αποτελούν το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής. Το ποσοστό των κρασιών που παράγονται από Ελληνικές ποικιλίες αγγίζει το 90% της συνολικής παραγωγής. Οι τρεις πιο σημαντικές ποικιλίες από πλευρά ποσότητας είναι το Σαββατιανό, ο Ροδίτης και το Αγιωργίτικο.

Τα κύρια οινοπαραγωγικά κέντρα βρίσκονται στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στην Μακεδονία, και στην Κεντρική Ελλάδα.  Η μεγαλύτερη ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης για ερυθρά κρασιά είναι η Νεμέα. Για λευκά είναι ΠΟΠ Πάτρα, για γλυκά λευκά κρασιά η ΠΟΠ Σάμος και ερυθρά γλυκά κρασιά η ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πάτρας. Παρόλα αυτά σε ελάχιστες σημεία στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αμπέλια, και αυτές είναι οι πιο τραχιές περιοχές.

Συνολικά υπάρχουν 33 ζώνες ΠΟΠ, με τις πιο σημαντικές εκτός από αυτές που αναφέρθηκαν είναι οι ΠΟΠ Μαντίνεια (με κρασιά από Μοσχοφίλερο), ΠΟΠ Νάουσα (από Ξινόμαυρο) και ΠΟΠ Αμύνταιο (από Ξινόμαυρο). Υπάρχουν επίσης περισσότερες από 100 ζώνες ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης).