Όλοι οι επιβάτες που ταξιδεύουν με ευρωπαϊκά πλοία θα καταγράφονται, και μάλιστα ηλεκτρονικά, με βάση την πρόταση οδηγίας, η οποία συζητείται στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για την πρόταση Οδηγίας  του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 98/41/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με την καταγραφή των ατόμων που ταξιδεύουν με επιβατηγά πλοία που εκτελούν δρομολόγια προς ή από λιμένες των κρατών-μελών της Κοινότητας και για την τροποποίηση της οδηγίας 2010/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις διατυπώσεις υποβολής δηλώσεων για τα πλοία κατά τον κατάπλου ή/και απόπλου από λιμένες των κρατών-μελών, η οποία, χθες, συζητήθηκε στο Συμβούλιο.

Η πρόταση αποτελεί μέρος ευρύτερης αναθεώρησης της νομοθεσίας της Ε.Ε. για την ασφάλεια των επιβατηγών πλοίων σύμφωνα με «έλεγχο καταλληλότητας» που διενεργεί η Επιτροπή.

Η Επιτροπή προτείνει να τροποποιηθεί η οδηγία 98/41/ΕΕ του Συμβουλίου ώστε να επικαιροποιηθούν, να αποσαφηνισθούν και να απλουστευθούν οι ισχύουσες απαιτήσεις για την καταμέτρηση και την καταγραφή των επιβατών και του πληρώματος επιβατηγών πλοίων και, ταυτόχρονα, να βελτιωθεί το επίπεδο ασφάλειας.

Κύρια επιδίωξη της οδηγίας 98/41/ΕΚ είναι να διευκολύνει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και να επιτρέψει την άμεση επακολούθηση.

Η κυριότερη αλλαγή σε σχέση με την ισχύουσα οδηγία είναι η ψηφιοποίηση, δηλαδή ότι τα δεδομένα, αντί να τηρούνται από τη ναυτιλιακή εταιρεία, θα διαβιβάζονται στις θαλάσσιες Εθνικές Ενιαίες Θυρίδες που καθιερώνονται βάσει της οδηγίας 2010/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Εφόσον εκδοθεί η οδηγία, τα κράτη-μέλη θα έχουν 36 μήνες προθεσμία για τη μεταφορά της στο Εθνικό δίκαιο. Προβλέπεται  παρέκκλιση από την υποχρέωση μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο για τα κράτη-μέλη που δεν διαθέτουν θαλάσσιους λιμένες ούτε πλοία που φέρουν τη σημαία τους.

Τι θα καταγράφονται:

Οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν την ιθαγένεια στα δεδομένα που πρέπει να καταγράφονται, εκτός από το όνομα, την ημερομηνία γέννησης, το φύλο, και -εφόσον ο επιβάτης το επιθυμεί- την ανάγκη παροχής ειδικής βοήθειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σήμερα, οι καταγεγραμμένες πληροφορίες δεν περιλαμβάνουν πάντοτε την ιθαγένεια.