71η Μπερλινάλε: Σε δυο τμήματα (Μάρτιο και Ιούνιο) το επόμενο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου

Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Η πανδημία που προκάλεσε ο κορονοϊός εξακολουθεί να επηρεάζει την κανονική διεξαγωγή των κινηματογραφικών φεστιβάλ, με αποτέλεσμα το 71ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, που, ως συνήθως, θα διεξαγόταν τον Φεβρουάριο, να ανακοινώνει πως η 71η έκδοση του θα διεξαχθεί φέτος σε δυο, διαφορετικά στάδια: το πρώτο για τη βιομηχανία και δεύτερο για το κοινό.

Με εκείνο της βιομηχανίας να διεξάγεται τον Μάρτιο του 2021. (Από την 1 ως τις 5 του μήνα), μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, για το τμήμα της Αγοράς, που καλύπτεται από τις European Film Market, Berlinale Co-Production Market, Berlinale Talents και το World Cinema Fund, ενώ το κανονικό φεστιβάλ για το κοινό, με το διαγωνιστικό του πρόγραμμα, τα διάφορα αφιερώματά του, τις κριτικές επιτροπές και τη δημοσιογραφική κάλυψη, να διεξάγεται στις αίθουσες τον Ιούνιο. Με το πλήρες προγραμμα να ανακοινώνεται τον Φεβρουάριο.

«Η πρόσφατη κατάσταση δεν επιτρέπει ένα κανονικό φεστιβάλ τον Φεβρουάριο, ενώ, ταυτόχρονα είναι σημαντικό να προσφέρουμε στη βιομηχανία του κινηματογράφου μια αγορά μέσα στο πρώτο τέταρτο της χρονιάς», ανάφερε η διευθύντρια του φεστιβάλ, Μαριέτ Ρίζενμπικ. «Με την αλλαγή στη μορφή του φεστιβάλ του 2021 θα έχουμε την ευκαιρία να προστατεύσουμε την υγεία όλων των καλεσμένων μας και να υποστηρίξουμε την επανεκκίνηση της βιομηχανίας του κινηματογράφου. Με την καλοκαιρινή εκδήλωση θέλουμε να γιορτάσουμε ένα φεστιβάλ για το κοινό και να προσφέρουμε, στο κοινό της Μπερλινάλε, την πολυαναμενόμενη κοινοτική εμπειρία του κινηματογράφου και της κουλτούρας».