Το Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη είναι ουσιαστικά ακέφαλο από τον περασμένο Ιανουάριο όταν ορίστηκε παρανόμως  από την σύγκλητο της Ακαδημίας Αθηνών ως πρόεδρός του ο ακαδημαϊκός Μιλτιάδης Χατζόπουλος. Σύμφωνα με το νόμο λειτουργίας του Ιδρύματος και το σχετικό ΦΕΚ (Βιβλίο της Ακαδημίας σελ. 144)  στη Διοικητική Επιτροπή του μετέχουν ex officio  όλοι οι λογοτέχνες που είναι μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, δεν διορίζονται από τη σύγκλητο όπως συνέβαινε ως εκείνη τη στιγμή.

Στα τέλη Ιανουαρίου το 2020 έγινε κάτι που επίσης δεν προβλέπεται από το ιδρυτικό του Ιδρύματος. Ορίστηκε ο επιγραφικός κ. Χατζόπουλος ως πρόεδρος, ενώ υπήρχαν εν ζωή δύο λογοτέχνες ακαδημαϊκοί η ποιήτρια Κική Δημουλά και ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός. Και οι δύο ήταν στη διοίκηση του Ιδρύματος Ουράνη εκ των οποίων η Κική Δημουλά πρόεδρος η οποία  αντικαταστάθηκε ένα μήνα πριν από το θάνατό της, κάτι που δεν προβλέπεται.

Στη  Διοικητική Επιτροπή μετέχουν επίσης  ex officio ο εκάστοτε εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας και δύο μέλη που ορίζονται από την σύγκλητο της Ακαδημίας.  Μέχρι σήμερα δεν έχει αντικατασταθεί ο τέως Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Βασίλειος Πετράκος με τον νεοεκλεγέντα Χρήστο Ζερεφό και δεν έχουν διοριστεί από τη σύγκλητο δύο άλλα μέλη.

Συνεπώς, λειτουργεί παρανόμως το Ίδρυμα Ουράνη και δεν νομιμοποιείται η διοίκησή του να προβαίνει σε οποιεσδήποτε κινήσεις, ιδίως οικονομικού χαρακτήρα. Θυμίζουμε πως η ακίνητη περιουσία του Ιδρύματος  επί της οδού Οθωνος (πλατεία Συντάγματος) είναι μεγάλης αξίας και δεν νοείται να μην ικανοποιείται η βούληση του διαθέτη. Ενας οικονομικός έλεγχος για τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον ίσως είναι πλέον επιβεβλημένος.