Το μνημείο του Αγρίππα που βρίσκεται εμπρός από την Πινακοθήκη των Προπυλαίων της Ακρόπολης και φθάνει στο ύψος του απέναντι πύργου με τον  ναό της Αθηνάς Νίκης, αντιμετωπίζει προβλήματα καθίζησης εξαιτίας της απορροής και απορρόφησης των υδάτων. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο.

Στην αυτοψία που έκανε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Γ. Διδασκάλου και υπηρεσιακούς παράγοντες άκουσε τον πρόεδρο της ΥΣΜΑ  Μανώλη Κορρέ να λέει ότι το βάθρο αυτό παρουσιάζει πρόβλημα από τον 19ο αιώνα. Πάνω στο βάθρο αυτό υπήρχε τον ένα τέθριππο προς τιμήν του Μάρκου Αγρίππα, γαμπρού του Αυγούστου, ο οποίος πρόσφερε στην πόλη των Αθηνών την ανέγερση του Ωδείου στην Αγορά. 

«Είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο του Υμηττού και παρουσιάζει κλίση από την κατακόρυφο και εξελισσόμενες δομικές αστοχίες εξαιτίας της διαφορικής καθίζησης στο θεμέλιό του από τον 19ο αιώνα» εξήγησε ο κ. Κορρές. Κι αυτό συμβαίνει  γιατί  «μόνο το ανατολικό τμήμα του εδράζει στον σχιστολιθικό βράχο, ενώ το υπόλοιπο εδράζει πάνω σε επιχώσεις.

Στο παρελθόν, έχουν λάβει χώρα επεμβάσεις δομητικής στερέωσης του μνημείου με συμπληρώματα από οπλισμένο σκυρόδεμα και κατασκευή αναλημματικού τοίχου από ακτίτη στην υπόβασή του, στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ αργότερα τοποθετήθηκαν σιδηρά στοιχεία στο άνω τμήμα του κορμού του. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έλαβε χώρα σφράγιση των αρμών των λίθων, όπως και η τοποθέτηση ρωγμόμετρων για την συστηματική παρακολούθηση του εύρους των ρηγματώσεων από την ΥΣΜΑ».

Η υπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη της συνολικής υδραυλικής μελέτης που εκπονείται στο βράχο της Ακρόπολης, αλλά και για το έργο που έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί στην βόρεια και την δυτική πλευρά του Βράχου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ,  η υλοποίησή του προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου 2021. Το αντίστοιχο έργο στην ανατολική και νοτιοανατολική πλευρά του Παρθενώνα ήδη ολοκληρώθηκε.

 Με αφορμή την εκπόνηση της υδραυλικής μελέτης ετέθη το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το μνημείο του Αγρίππα, αφού εδώ και  πολλά χρόνια διαπιστώνεται προϊούσα διαφορική καθίζηση εξαιτίας της απορροής και απορρόφησης των υδάτων. Η Υπουργός ζήτησε να ληφθούν όλα τα άμεσα σωστικά μέτρα για το μνημείο, αλλά και να ξεκινήσει αμέσως ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία του. Αποφασίστηκε η κατασκευή ικριώματος για την εξέταση των δομικών προβλημάτων και της παθολογίας του μνημείου, καθώς και η λήψη των άμεσων σωστικών για την αποστράγγιση και απορροή των υδάτων έμπροσθεν του βάθρου.

Το μνημείο αυτό κατασκευάσθηκε αρχικά προς τιμήν του βασιλιά της Περγάμου Ευμένη Β΄, το 178 π.Χ., ύστερα από τη νίκη του στους Παναθηναϊκούς αγώνες.Επάνω υπήρχε χάλκινο τέθριππο, στο οποίο απεικονίζονταν ως ηνίοχοι ο ίδιος ο Ευμένης και ο αδελφός του, Άτταλος. Γύρω στο 27 π.Χ., το τέθριππο ατου Ευμένη αντικαταστάθηκε από το τέθριππο του Αγρίππα τό αντικαταστάθηκε από άλλο, που αναρτήθηκε από το δήμο των Αθηναίων προς τιμήν του Μάρκου Αγρίππα, για την δωρεά του στην πόλη. 

Υπάρχει ακόμα η επιγραφή στο βάθρο: [Ο δη]μος Μ[αρκον] Αγρίππα[ν] | Λε[υκίου] υιόν | τρίς ύ[πατ]ον τον [ε]α[τ]ου | ε[υερ]γέτη[ν]. Και κάτω από αυτήν αχνοφαίνεται η παλαιότερη του Ευμένη. Είναι ορθογώνιο και κτισμένο κατά το ψευδοϊσόδομο σύστημα. Έχει ορθογώνια βαθμιδωτή θεμελίωση (3,31 x 3,80 μ.), ύψους 4,50 μ., κατασκευασμένη από κροκαλοπαγείς λίθους και πωρόλιθους και επάνω της πατά το βάθρο, που έχει ύψος 8,91 μ. και στενεύει ελαφρά προς την κορυφή του. Η μορφή του θυμίζει τα βάθρα ελληνιστικής εποχής, που είχαν αφιερωθεί σε μεγάλα ιερά, και κυρίως σε αυτό των Δελφών.