Τον τελευταίο καιρό δημοσιοποιούνται πάλι δημοσκοπήσεις που δείχνουν σταθερό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως διατηρείται ένα μεγάλο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου που αγγίζει το 18% ενώ το Λευκό-Άκυρο φτάνει το 10%.

Βρισκόμαστε στη μέση της τετραετίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και παραδοσιακά όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν προβλήματα αποδοχής με εξαίρεση ίσως την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το 1981.

Μια κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη μόνο αν δικοί της βουλευτές την καταψηφίσουν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη κτυπά στα αδύνατα «πλευρά» της φιλελεύθερης ΝΔ, το Δημόσιο.

Η εκπόρθηση του Δημοσίου Τομέα αποτελεί κομβικό σημείο για την μελλοντική εκλογική αναμέτρηση.Το νομοσχέδιο που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για προσλήψεις από τους δήμους και κρατά ικανοποιημένους τους βουλςυτές του.

Την διετία 2015-16 προσελήφθησαν 12.648 άτομα και αποχώρησαν 25.735 υπάλληλοι στο Δημόσιο με ρεκόρ αύξησης στους κυβερνητικούς και πολιτειακούς φορείς.

Ταυτόχρονα τα εγκώμια Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του Ζ.Κ,Γιουνκέρ και η έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σπρώχνουν την Ελλάδα προς τις αγορές.

Από τις αρχές του 2017 είχαμε επιτύχει τα κριτήρια εξόδου αλλά μας επέβαλαν την συμφωνία της 15ης Ιουνίου για να μας επιτρέψουν να βγούμε. Δηλαδή η εφαρμογή των μέτρων περικοπής συντάξεων, η αύξηση της φορολογίας για το 2019-20, το σφιχτό ζωνάρι στις δαπάνες και την σταθερή αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους.

Το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα συνίσταται σε τριπλό στόχο, ικανοποιημένο Δημόσιο, μείωση της ανεργίας στους νέους και δωράκι στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο. Η εκλογική πίτα γεμίζει από αυτά τα κοινωνικά στρώματα και κάνει copy paste την τακτική Παπανδρέου με σύνθημα «Σκουρλέτη …δώστα όλα».

Όλοι οι δημοσκόποι βλέπουν το 18% ως βάση του ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ να ξεκινά από 28%. Οι αναποφάσιστοι στην πλειοψηφία τους είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή αν θα πάνε στις κάλπες.

Η συσπείρωση της ΝΔ είναι σε υψηλά επίπεδα και είναι πιθανό να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ διπλάσιο ποσοστό των αναποφάσιστων και να ρίξει τη διαφορά μεταξύ 6-8%.

Το μυστικό είναι τι ποσοστό χρειάζεται η ΝΔ για την αυτοδυναμία σε συνάρτηση με πόσα κόμματα θα μείνουν εκτός Βουλής. Από το διάγραμμα φαίνεται πως αν οι ΑΝΕΛ, η Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι, η ΛΑ.Ε., η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώσουν πάνω από 10% αθροιστικά, τότε ο πήχης ανεβαίνει στο 36%, νούμερο που φαντάζει δύσκολο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα όσο περισσότερα μπουν στο Κοινοβούλιο τόσο ανεβαίνει το όριο της αυτοδυναμίας. Ο κυριότερος σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να μην κάνει κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να πάμε σε νέα αναμέτρηση με απλή αναλογική.