Οι βασικές αλλαγές για τις τηλεοπτικές άδειες κατατέθηκαν χθες το βράδυ στη Βουλή. Σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης του ΕΣΡ, η διαδικασία αδειοδότησης ανατίθεται στον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας.

Καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις για τις άδειες της επίγειας εθνικής εμβέλειας που θα έχουν δεκαετή διάρκεια και θα είναι τέσσερις. Η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται με την σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού με τα καθήκοντα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα:

1. Η οικονομική βιωσιμότητα των υποψηφίων

2. Από την διαθεσιμότητα του φάσματος συχνοτήτων. Ετοιμάζεται νέος χάρτης συχνοτήτων που θα δίνει δύο διαύλους συχνοτήτων κάτω από τα 700 MHz.Κάθε δίαυλος θα μεταφέρει το ψηφιακό σήμα δύο τηλεοπτικών προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας(HD).

3. Ο αριθμός αδειών που ισχύει σε ευρωπαϊκές χώρες παραπλήσιες σε πληθυσμό και ΑΕΠ με την Ελλάδα. Με απλά λόγια ,πόσα κανάλια αντέχει η χώρα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος δήλωσε πως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και η καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας στο χώρο.Η ΕΣΗΕΑ συγκάλεσε έκτακτη συνέλευση για να συζητηθεί η τροπολογία και σημειώνει την ανησυχία της για την εσπευσμένη ρύθμιση της κυβέρνησης για το θέμα.Αναμένεται η συζητηση σήμερα το βράδυ με ενδιαφέρον στη Βουλή.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης των ΜΜΕ, είτε αυτή συνδέεται με την επιχειρηματικότητα, είτε επιδιώκεταιναπό πολιτικές.Απαιτείται η πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όσων ακόμη εργάζονται, και η κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τον Κώδικα Δεοντολογίας.
Η ενημέρωση είναι ζήτημα Δημοκρατίας και δεν το παζαρεύουμε».