Στον απόηχο της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν ο έτερος Γάλλος επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί έβαλε κάθε κατεργάρη στο πάγκο του. Μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να ισχυρίζεται πως δεν του τράβηξαν τα αυτιά αλλά του έκοψαν τα ήπατα.

Σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑ.Ε. Νίκου Χουντή απάντησε πως η χώρα μας δεν θα βγει εκτός επιτροπείας πριν αποπληρώσει το πλέον ευκαταφρόνητο ποσοστό του 75% του ποσού των 176 δισ. ευρώ.

Έχουμε μέλλον μπροστά μας και γίνεται αντιληπτό ως πόσες γενεές θα παραμένουμε έρμαια των «ορέξεων» των Ευρωπαίων.

Η γεωμετρική αποκλιμάκωση του βαρύτατου χρέους μπαίνει στο στόχαστρο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παίζει τα πολιτικά ρέστα του στο θέμα αυτό.

Επίσης κρίσιμη είναι και η κατεύθυνση που θα έχει η οικονομία μετά το β’ εξάμηνο του 2018.

Το σενάριο καθαρής εξόδου δηλαδή ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές χωρίς μνημόνιο, λύση που επιθυμεί διακαώς το Μαξίμου δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες εφαρμογής.

Το δεύτερο σενάριο της προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής, στα χνάρια της κυβέρνησης Σαμαρά, είναι πιο αποδεκτό από την Κομισιόν και το έχει συνδέσει με διαρκή έλεγχο. Από τα αποτελέσματα θα κριθούν τα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος και τα ανταποδοτικά μέτρα που έχει υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το τρίτο και εφιαλτικό σενάριο που ικανοποιεί το Βερολίνο, είναι η υπογραφή νέου Μνημονίου λόγω αποτυχίας εκπλήρωσης των 113 προαπαιτούμενων που συζητήθηκαν στην προχθεσινή συνάντηση Τσακαλώτου-Μοσκοβισί. Αυτή η έκβαση βολεύει και το Γερμανικό Κοινοβούλιο ανεξάρτητα ποιος θα είναι καγκελάριος, αφού θα περάσει εύκολα.