Σε ντροπή για την ιστορία της Ακαδημίας Αθηνών εξελίσσεται η εκλογή νέου γενικού γραμματέα. Με πλήθος από ενέργειες (κάποιες παράνομες ή στα όρια της νομιμότητας ) επιχειρήθηκε τους τελευταίους μήνες η παραμονή στη θέση αυτή του έως προχθές  γεν.γραμματέα,  Βασίλειου  Πετράκου, η θητεία του οποίου έληξε στις αρχές του έτους.

Ο κ. Πετράκος είχε εκλεγεί δύο φορές και είχε συμπληρώσει δέκα χρόνια στη γραμματεία του ανωτάτου αυτού ιδρύματος.  Η  θητεία του γ. γ. στην  Ακαδημία είναι 5ετής. Γι αυτό όπως εκλέγεται στη θέση αυτή  ουσιαστικά διευθύνει το ίδρυμα, καθώς οι πρόεδροι σε ένα χρόνο που διαρκεί η θητεία τους δεν προλαβαίνουν να κάνουν σχεδόν τίποτα.

Μετά την παρέλευση μιας 1Οετίας στη θέση αυτή ο κ. Πετράκος φαίνεται πως επιθυμούσε να παραμείνει κι άλλο, παρόλο που το 2Ο15 είχε διαβεβαιώσει τα μέλη της Ακαδημίας που θα τον ψήφιζαν, ότι θα παραιτείτο πριν από τη λήξη της θητείας του, λόγω ηλικίας,  γιατί ήταν τότε 84 ετών. Σήμερα στα 89 του χρόνια ζήτησε και έλαβε παράταση της θητείας του ενώ έθεσε και πάλι υποψηφιότητα για άλλη μια 5ετία.   

Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια  ο κ. Πετράκος διοικούσε και την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία από τη θέση του γεν. γραμματέα της. Μάλιστα προ ημερών  τα μέλη της Αρχαιολογικής Εταιρείας έλαβαν αιφνιδίως  πρόσκληση  να προσέλθουν  στις 8 Νοεμβρίου 2Ο2Ο στην Β’   Τακτική Συνέλευση του Σωματείου για να αναδείξουν  νέο προεδρείο. Ο κ. Πετράκος που βρίσκεται στη θέση αυτή από το 1988, επιθυμεί την επανεκλογή του για μία ακόμη  τριετία [2Ο2Ο-2Ο23] .

Από την Ακαδημία Αθηνών όμως δεν έλαβε  το “πράσινο φως” για μια ακόμη εκλογή. Εθεσε υποψηφιότητα με τον Χρήστο Ζερεφό  και η 6μελής Εισηγητική  Επιτροπή [Κοντόπουλος, Νανόπουλος, Κονομής, Βοκοτόπουλος, Μουτσόπουλος, Γεωργιάδης ] πρότεινε ομόφωνα τον Χρ. Ζερεφό.

Και ενώ θα περίμενε κανείς να ακολουθήσει ψηφοφορία στην ολομέλεια, η πρόεδρος της Ακαδημίας Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη  ζήτησε  παράταση του χρόνου υποβολής υποψηφιοτήτων που είχε ήδη λήξει. Ακολούθησε σφοδρή διαμαρτυρία 12 ακαδημαϊκών που σε κοινή επιστολή τους κατήγγειλαν τη μεθόδευση και τα  «έωλα επιχειρήματα» για στοιχειοθετηθεί η παρατυπία.

Ο στόχος ήταν προφανής: να υποβληθούν και άλλες υποψηφιότητες. Ετσι, εκτός από τον κ. Ζερεφό υπέβαλε υποψηφιότητα και ο νυν  αντιπρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ακαδημαϊκός Χαρ. Ρούσος με τον οποίο συνεργάζεται χρόνια ο κ. Πετράκος. 

Στις 27 Οκτωβρίου υπέβαλε τελικά την παραίτησή του ο κ. Πετράκος [η θητεία του έληγε στις 31 Οκτωβρίου ‘2Ο]  και ορίστηκε  ως προσωρινός γ.γ.,  ο γραμματέας επί των δημοσιευμάτων,  Μιχ. Τιβέριος.   

Η εκλογή του νέου γενικού γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών θα γίνει  με επιστολική ψήφο των τακτικών μελών της (4Ο τον αριθμό] που βρίσκονται εντός ή εκτός της χώρας. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από 12-15 Νοεμβρίου και όλοι εύχονται να μπει ένα τέλος στις μεθοδεύσεις και παρατυπίες των προηγούμενων μηνών που απείλησαν το κύρος του ιδρύματος.