Είναι πάντα ενδιαφέρον να παρακολουθείς ένα «πάντρεμα» της ποίησης και της φιλοσοφίας με τις τέχνες και την τεχνολογία, πόσω μάλλον όταν στο εγχείρημα εμπλέκονται σημαντικοί καλλιτέχνες και συγγραφείς: από τον Δημήτρη Λιγνάδη μέχρι την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.

Ο λόγος για ένα δρώμενο πολυμέσων που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 7 Ιουνίου στις 8.30 μμ στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας και Μέρλιν 1). Τιτλοφορείται «Άνθρωπος & Χρόνος» και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο των Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ και Δημήτρη Βίκτωρος.

Την όλη ιδέα είχε η Μάγδα Μαυρογιάννη την οποία θα δούμε και επι σκηνής, στο πλευρό του Δημήτρη Λιγνάδη. Οι δύο πρωταγωνιστές θα υποδυθούν τους ρόλους του Ανθρώπου και του Χρόνου αντίστοιχα. Μαζί τους, ένας εικαστικός καλλιτέχνης και ένας πιανίστας, που θα αναδείξουν, με τον δικό τους τρόπο, την έννοια του χρόνου που απασχολεί τον άνθρωπο από τότε που άρχισε να σκέφτεται.

Αξίζει να αναφέρουμε, πως η πραγματεία-ποίηση «’Ανθρωπος & Χρόνος», την οποία συνυπογράφουν η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και ο Δημήτρης Βίκτωρ είναι ευρηματική, καθώς εκτός από τον πρωτεύοντα ποιητικό λόγο, στηρίζεται σε φιλοσοφικά και κοσμολογικά δεδομένα. ‘Ετσι η σύγχρονη γνώση της επιστήμης διαπερνάει την ποίηση μέσα από τη φιλοσοφία.

Δεν είναι τυχαίο πως την έκδοση προλογίζουν ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Δημήτρης Νανόπουλος και ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Π. Σιμόπουλος. Χαιρετίζει ο Βρετανός καθηγητής Νεολληνικής Φιλολογίας Πίτερ Μάκριτζ και μεταφράζει στ’ αγγλικά, ο Αμερικανός ποιητής και μεταφραστής Φίλιπ Ραμπ.

Τον Άνθρωπο ερμηνεύει η σκηνοθέτις και ηθοποιός Μάγδα Μαυρογιάννη η οποία υπογράφει επίσης την σκηνοθετική επεξεργασία και τα κείμενα «μεταμορφώνοντας» το βιβλίο των δύο συγγραφέων σ’ ένα δρώμενο πολυμέσων με έντονα τα θεατρικά στοιχεία.

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης, καλλιτέχνης που δεν χρειάζεται συστάσεις, ερμηνεύει τον ρόλο του Χρόνου: συνομιλεί και αντικρούει τον ‘Ανθρωπο, επαναπροσδιορίζει τη σχέση μαζί του, και βρίσκει τους τρόπους να επέλθει μεταξύ τους μια «βελούδινη» συμφωνία…

Ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης υποστηρίζει το δρώμενο με δύο συνθέσεις: «Gargoyles, op. 29» του Αμερικανού συνθέτη Λόουελ Λίμπερμαν (γεν. 1961) και «Romance in F major, op. 118» του Γερμανού συνθέτη Γιοχάνες Μπραμς (1833-1897).

Ο εικαστικός ‘Αγγελος Πλέσσας επεξεργάζεται την εικόνα και μας ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο.

Κλείνουμε με δύο σκέψεις που διατυπώνουν οι δύο συγγραφείς για τον Άνθρωπο και τον Χρόνο που μας δίνουν μια γεύση όσων θα παρακολουθήσουμε την Πέμπτη:

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, ο ‘Ανθρωπος: «Το παρελθόν όταν έχει πάψει να είναι παρόν και το μέλλον όταν δεν έχει γίνει ακόμα παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, δηλαδή, είναι ιδέες που συνέλαβα για να δώσω μια λογική υπόσταση στην ύπαρξή μου, αφού οι μόνες πραγματικότητες που βιώνω είναι το παρόν και ο θάνατος».

Δημήτρης Βίκτωρ, ο Χρόνος: «Ο μόνος αληθινός θεός είμαι εγώ! Εσύ νοιώθεις το θεϊκό μου χάδι. Αυτό που σου προκαλεί ευχαρίστηση και φθορά. Είμαι η απόλυτη εξουσία επάνω σου. Μέσα στον λαβύρινθό μου πλάστηκες μια απειροελάιχιστη στιγμή. Οι αλλαγές επάνω σου συνεχείς μέσα από τη φθορά και τη δημιουργία των νέων κυττάαρων σου. Η ταυτότητά σου καθορίζεται από τη συσσώρευση των εμπειριών σου και από όσες από αυτές μπόρεσες να συγκρατήσεις».

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Φώτης Παπαθανασίου, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β.& Μ. Θεοχαράκη.

INFO
Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018, 20:30
Εισιτήρια: 10 ευρώ, 8 ευρώ
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-3611206
Οργάνωσης παραγωγής: Μαρία Τσαμπούλα, πρόεδρος αστικής μη
κερδοσκοπικής εταιρείας Βιοτεχνολογίας, Βιοεπιστημών και Πολιτισμού.
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Βασίλης Κ. Καλαμαράς