Πραγματοποιήθηκε χθες στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας, ο απολογισμός της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον κ.Δημήτρη Μούρτζη.

Στην ομιλία του ο νυν δήμαρχος υπερασπίστηκε το έργο του και έδωσε το χάρτη των δράσεων για τη βελτίωση της ζωής των συνδημοτών του.

Τόνισε την μείωση των δαπανών, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την κοινωνική πολιτική με το Κέντρο Νεότητας, την υλοποίηση του υποθαλάσσιου αγωγού αλλά απολογήθηκε για την κατάσταση με τα σκουπίδια που έπνιξαν το νησί, τα προβλήματα εισπραξιμότητας, τις διακοπές νερού και την έλλειψη τεχνικής υπηρεσίας που καθυστερεί κάθε μελέτη.

Κατηγόρησε για στημένο παιχνίδι το θέμα με τα σκουπίδια, υπενθύμισε την κρίσιμη συνάντηση της Τετάρτης 6/9 με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή και εξήρε την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου για τη βοήθειά της στο έργο ζωής, της ύδρευσης.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε την παρούσα διοίκηση για αναποτελεσματικότητα και πρωτοφανή ολιγωρία.

Πρώτα ο πρώην Αντιδήμαρχος Νίκος Πτερούδης άσκησε δριμύ κριτική στους εξής τομείς:

-Καθημερινότητα

-Καθαριότητα

-Ύδρευση-αποχέτευση

Τόνισε πως «όλοι μυρίσαμε τους τόνους απορριμάτων και γίναμε ρεζίλι». Καυτηρίασε την απώλεια 150 κάδων ετησίως και τη μετατροπή του σταθμού μεταφόρτωσης σκουπιδιών σε χωματερή. Επισήμανε την εξαφάνιση της Ανακύκλωσης και ελπίζει κάποια στιγμή στην αυτόνομη διαχείριση της αποκομιδής.

 

 

Υπογράμμισε την καθυστέρηση χερσαίων έργων ύδρευσης  με τριπλάσιο κόστος, τις διακοπές παροχής νερού. Μηδέν έργο στην αποχέτευση, μάλιστα χάθηκε η χρηματοδότηση 100 εκατ. για βιολογικό καθαρισμό και έκλεισε με την διάθεση για συνεργασί αν και όποτε τον καλέσει η πλειοψηφία.

 

Ακολούθησε ο δημοτικός σύμβουλος Φίλιππος Τζίτζης αποδόμησε την ωραία εικόνα του δημάρχου, τονίζοντας πως ενώ ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις η παράταξη Μούρτζη με το κλείσιμο της τριετίας έφτασε σε στιγμές κατάρρευσης και αποσύνθεσης.

Η τωρινή κατάσταση αποτελεί ένα ανελέητο ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των «λίγων» που κυβερνούν. Απευθύνθηκε με σκληρή γλώσσα προς τον τρόπο άσκησης εξουσίας μιας μικρής «παρέας».

Έχασε την ευκαιρία ο κ. Μούρτζης και κατέληξε να είναι «ο καλύτερος τροχονόμος συμφερόντων». Πολλά ρουσφέτια σε υπουργούς και κατάφεραν να διοργανώσουν το πρώτο φεστιβάλ σκουπιδιών στην Ελλάδα, συμπλήρωσε.

Κάρφωσε το δήμαρχο για την καθυστέρηση αντικατάστασης αντιδημάρχου στο τέλος αντί στην αρχή του καλοκαιριού. Πολλά προβλήματα και με τη μεταφορά σκουπιδιών με τα πλοία που δεν είναι σφραγισμένα και για πρώτη φορά εξευτελίστηκε η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας σε τέτοιο βαθμό.

Έθεσε το θέμα του αγωγού και της παράνομης χρήσης αναψυκτηρίου στην Μονή και αναφέρθηκε και στα ναυάγια που αντί να υπερασπίζεται ο πολίτης, και όχι τα συμφέροντα τα των εφοπλιστών-πλοιοκτητών.

Ζήτησε συνεργασίες για την πρόοδο του νησιού και όχι προεκλογικά τερτίπια, να προωθήσουμε τον αθλητισμό, το γήπεδο.

Υπενθύμισε το 2014 όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι με εθελοντές καθάριζαν την Αίγινα από τα σκουπίδια ενώ τώρα κάνουν αντάρτικο και λαϊκισμό.