Το νέο κεφάλαιο που ανοίγει η Ε.Ε. και η Μ.Βρετανία δεν χρειάστηκε πάνω από τέσσερα λεπτά για ομόφωνη απόφαση των 27 βελούδινο διαζύγιο σήμερα στις Βρυξέλλες στην Σύνοδο Κορυφής.

 

Οι τρεις άξονες που θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις:

  • Διασφάλιση των τριών Ευρωπαίων πολιτών που εργάζονται στο Νησί αλλά και ενός εκατομμυρίου Βρετανών στην ήπειρο. Πάνω από 70.000 φοιτητές και εργαζόμενοι προέρχονται από τη χώρα μας και τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσαν το θέμα στις Βρυξέλλες
  • Ο οικονομικός  λογαριασμός (60 δισ. ευρώ) και οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους
  • Το τρίτο σημείο αφορά «το ιρλανδικό ζήτημα». Ουδείς επιθυμεί να δει να αποκαθίσταται ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας ούτε να αμφισβητηθούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες που με κόπο επιτεύχθηκαν έπειτα από 30 χρόνια «Ταραχών» και περισσότερους από 3.000 νεκρούς.Οι 27 θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να εξετάζουν το ζήτημα των δύο ευρωπαϊκών υπηρεσιών που έχουν σήμερα την έδρα τους στο Λονδίνο, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ, EBA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) που θα μετακομίσουν για να παραμείνουν στην επικράτεια της ΕΕ.

    Ο Σόιμπλε και η Μέρκελ έδειξαν τα δόντια τους τονίζοντας πως δεν θα χαριστεί τίποτα στην Βρετανία αλλά δεν υπάρχει κανένα μέτωπο ενάντια στο Λονδίνο.