Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Υγείας Ιωάννα Λάκα επισκέφθηκε τον πλαστικό χειρουργό Αναστάσιο Τσεκούρα και συζήτησαν για ένα θέμα που απασχολεί σχεδόν κάθε γυναίκα αυτήν την περίοδο, το πώς να είναι υπέρλαμπρη εν όψει των γιορτινών ημερών. Τι πρέπει να κάνει για να το πετύχει αυτό; Προλαβαίνει να είναι εγκαίρως ανανεωμένη για την παραμονή των Χριστουγέννων και όχι μόνο;

Τι είναι η Μεσοθεραπεία PRP;

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο, η οποία έχει ως στόχο την ανάπλαση της επιδερμίδας με τον πιο φυσικό τρόπο. Συνοδεύεται από τεράστια ασφάλεια, καθώς το υλικό που χρησιμοποιείται κατά την έγχυση δεν είναι άλλο από το ίδιο μας το αίμα, που ο γιατρός λαμβάνει με μία απλή αιμοληψία, το επεξεργάζεται κατάλληλα για να πάρει το πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες πλάσμα του και εν συνεχεία το εγχέει εκ νέου στην υπό θεραπεία περιοχή.

Μπορεί να εφαρμοστεί στο στήθος, στην πλάτη και στα χέρια. Με την βοήθεια λεπτής βελόνας και μιας τεχνικής πολλαπλών νυγμών (τσιμπημάτων) εισέρχεται το συγκεκριμένο διάλυμα στο δέρμα, ενυδατώνοντάς το και ενεργοποιώντας την παραγωγή περισσότερου κολλαγόνου, ώστε να εμφανίζεται φρέσκο, λαμπερό και ανανεωμένο. Η συγκεκριμένη θεραπεία προάγει και την ορατή σύσφιξη της επιδερμίδας.

Πότε γίνονται ορατά τα αποτελέσματα της θεραπείας αυτής;

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και εντυπωσιακά. Με τη μεσοθεραπεία PRP επιτυγχάνουμε τη σωστή και βαθιά ενυδάτωση του δέρματος, ενώ παράλληλα γίνεται πιο σφιχτό, ελαστικό και σφριγηλό. Ως αποτέλεσμα έχουμε ένα λαμπερό, αναζωογονημένο και ξεκούραστο πρόσωπο, χωρίς να φαίνεται αφυδατωμένο και ταλαιπωρημένο από τον καθημερινό τρόπο ζωής μας.

Botox: Περί τίνος ακριβώς πρόκειται;

Το botox/dysport εφαρμόζεται τοπικά σε άντρες και γυναίκες ηλικίας συνήθως άνω των 30 ετών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ρυτίδες που εμφανίζονται στο μέτωπο, το μεσόφρυο και γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας). Πρόκειται για ενέσιμη θεραπεία που εφαρμόζεται ενδομυϊκά με πολύ λεπτή βελόνα. Στην περίπτωση τυχόν ενόχλησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια τοπική αναισθητική κρέμα. Μερικά μόνο «τσιμπιματάκια» αρκούν για να αποδυναμωθούν προσωρινά συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες και να εξαλείψουν τις ρυτίδες στο μέτωπο, στο μεσόφρυο και γύρω από τα μάτια που οφείλονται στις καθημερινές εκφράσεις μας. Επιπλέον, καθώς οι συγκεκριμένοι μύες δεν «δουλεύουν» και η επιδερμίδα δεν καταπονείται, αποτρέπεται η δημιουργία νέων ρυτίδων.

Ο Αναστάσιος Τσεκούρας

Πόσο διαρκεί το Botox;

Η θεραπεία με botox/dysport έχει θεαματικά αποτελέσματα, ενώ είναι ακίνδυνη και δεν έχει παρενέργειες όταν εφαρμόζεται από εξειδικευμένο γιατρό. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά μετά από δύο-τρία 24ωρα, ενώ ολοκληρώνονται σε 15 ημέρες. Η δράση της τοξίνης διαρκεί από 3 έως 6 μήνες ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και την ποιότητα του δέρματος.

Τι είναι το περιβόητο Χημικό Peeling; Πρέπει η λέξη «χημικό» να μας τρομάζει;

Με την πάροδο του χρόνου το δέρμα μας ταλαιπωρείται από διάφορους παράγοντες, όπως το περιβάλλον, ο ήλιος, το κάπνισμα, το στρες, με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων να επιβραδύνεται. Τα παλιά κύτταρα στοιβάζονται στην επιφάνεια του δέρματος, εμποδίζοντας τα καινούρια να αναδυθούν και αφήνοντας μια θαμπή εικόνα στο πρόσωπό μας. Λεπτές ρυτίδες, πανάδες και κηλίδες ηλικίας, απώλεια ελαστικότητας και ανοικτοί πόροι είναι σημάδια που προκειμένου να τα αντιμετωπίσουμε εφαρμόζουμε και το κατάλληλο χημικό peeling. Το peeling (δερμοαπολέπιση) είναι η πλέον αποδεκτή διαδικασία για την ανανέωση της φωτεινότητας του δέρματος, την εξάλειψη λεπτών γραμμών και δυσχρωμιών. Πρέπει επίσης να ξέρετε ότι υπάρχουν τρεις τύποι χημικής απολέπισης, ανάλογα με τη δραστικότητα των χημικών διαλυμάτων που θα χρησιμοποιηθούν: η επιφανειακή, η μέτρια και η βαθιά.

Πότε θα γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα;

Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η επούλωση του δέρματος θα φανούν τα αποτελέσματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει κανείς να περιμένει από 1 έως 14 ημέρες, ανάλογα με το είδος του peeling που έκανε. Ωστόσο για να γίνει εμφανής η ανανέωση της επιδερμίδας με την επιφανειακή χημική απολέπιση μπορεί να χρειασθούν 3-5 συνεδρίες.

Υαλουρονικό οξύ και ρυτίδες. Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Η εφαρμογή υαλουρονικού οξέως για την απάλειψη και βελτίωση των ρυτίδων είναι μια δημοφιλής επιλογή που προσφέρει τη μείωση των σημαδιών γήρανσης του προσώπου, βοηθώντας αποτελεσματικά στην απόκτηση μίας πιο λαμπερής και νεανικής όψης. Η έγχυση του υαλουρονικού οξέως γίνεται με τη βοήθεια μιας πολύ μικρής βελόνας, αφού έχει προηγηθεί η εφαρμογή αναισθητικής κρέμας τοπικά. Το υαλουρονικό οξύ εγχέεται κάτω από τη ρυτίδα για να εξασφαλίσει όγκο και ουσιαστικά να «γεμίσει» την ρυτίδα από μέσα προς τα έξω. Όσο πιο βαθιά πηγαίνουμε στο δέρμα (κάτι που εξαρτάται από το βάθος κάθε ρυτίδας), τόσο περισσότερο όγκο χρειαζόμαστε. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά.

Πώς γίνεται η αύξηση των ζυγωματικών με υαλουρονικό οξύ;

Τα έντονα ζυγωματικά είναι συνώνυμα με την υγιή και νεανική όψη. Η τόνωση των ζυγωματικών επιτυγχάνεται με ενέσεις υαλουρονικού οξέος, καθώς πρόκειται για ένα μαλακό και εύπλαστο υλικό το οποίο δίνει ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα. Το υλικό που χρησιμοποιείται για την αύξηση των ζυγωματικών μοιάζει με εκείνο που χρησιμοποιούμε για το γέμισμα των ρυτίδων, αλλά δεν είναι τόσο λεπτόρρευστο. Περιέχει στη σύνθεσή του ένα πιο «ισχυρό» μόριο του ίδιου υλικού, το οποίο χαρίζει περισσότερο όγκο και μεγαλύτερη διάρκεια. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή από το πρώτο κιόλας λεπτό και διαρκούν από 18 έως και 24 μήνες.

Άλλη μια θεραπεία που θα κάνει το πρόσωπο μας να δείχνει απευθείας πιο λαμπερό και σφριγηλό είναι το Liquid Lift. Τι εννοούμε, όμως, με αυτό;

Η ενίσχυση του περιγράμματος του προσώπου (Liquid Lift) μας επιτρέπει να επαναφέρουμε το γερασμένο πρόσωπο και να του χαρίσουμε μια πιο νεανική και σφριγηλή όψη. Πρόκειται για μορφή υαλουρονικού οξέος μεγάλου μοριακού βάρους, κατάλληλη να ανακτήσει τις χαμένες γραμμές του προσώπου. Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ενέσιμα εμφυτεύματα είναι πιο πυκνό και είναι ειδικά σχεδιασμένο να αποκαθιστά (γεμίζει) μεγαλύτερα ελλείμματα ιστού, ενώ συνεχίζει τη δράση του και σε βάθος χρόνου.

Μια τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική, πινελιά για ένα αψεγάδιαστο πρόσωπο, καθώς πλησιάζουν οι εορταστικές ημέρες , αποτελούν τα χείλη και ,φυσικά, το χαμόγελο. Πώς μπορούμε να τα κάνουμε το επίκεντρο της προσοχής;

Με τη χρήση του υαλουρονικού οξέως υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσουμε πιο γεμάτα και καλοσχηματισμένα χείλη καθώς και να τονίσουμε το περίγραμμά τους με απόλυτα φυσικό τρόπο και χωρίς καμία επέμβαση. Εφαρμόζεται με μία λεπτή βελόνα εγχέοντας το υαλουρονικό οξύ σε συγκεκριμένα σημεία των χειλιών, ώστε να βελτιωθεί το περίγραμμά τους, αλλά και να αποκτήσουν όγκο, όταν αυτά είναι πολύ λεπτά και αδύναμα. Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό και συνήθως διαρκεί από 6-12 μήνες.