Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συντονισμό των ενεργειών της με τις ΗΠΑ θέλει να παρέμβει ουσιαστικά και δυναμικά στην Ανατολική Μεσόγειο σε πολλούς τομείς. Aπό το περιβάλλον και την οικονομία, το εμπόριο και τη μετανάστευση έως τις διαπροσωπικές επαφές υψηλού επιπέδου και είναι αποφασισμένη, επιτέλους, να επιτύχει ένα ειρηνικό νοικοκύρεμα στην περιοχή.

Αυτά, με την προοπτική της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη μεθεπόμενη εβδομάδα ( 25 και 26 Μαρτίου), στις Βρυξέλλες , όπου τρεις, κυρίως, παράγοντες θα επηρεάσουν, τη συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας:

1 Η έκθεση που αναμένεται να υποβάλουν ο Ήπατος Εκπρόσωπος και η Επιτροπή σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας πριν από τη σύνοδο. Η έκθεση θα υποβληθεί σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2020. στα οποία, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην προσφορά ενός θετικού θεματολογίου ΕΕ-Τουρκίας εφόσον η Τουρκία επιδείξει ετοιμότητα να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ένωση και τα κράτη μέλη της και να επιλύσει τις διαφορές μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ένα τέτοιο θεματολόγιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει τους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, τις διαπροσωπικές επαφές, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου και τη συνεχιζόμενη συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας

2 Οι πρόσφατες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και η εφαρμογή των προβλεπόμενων, σχετικά.  Σημειώνεται, πως στα Συμπεράσματα της ίδιας συνόδου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρονται σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις που προχώρησε η Τουρκία, κλιμάκωση της ρητορική της κατά της ΕΕ, κρατών μελών της ΕΕ και Ευρωπαίων ηγετών. Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. επισημαίνουν, συνεχίζονται, μεταξύ άλλων και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. το πρίσμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

3 Τα αποτελέσματα του 62ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών που θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη,στην Αθήνα, στις 16 Μαρτίου 2021’Υπενθυμίζεται, πως στα Συμπεράσματα, της ίδιας συνόδου, αναφέρεται σχετικά:Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την απόσυρση του τουρκικού σκάφους OruΤç Reis και εμμένει στη θέση του για συνεχή αποκλιμάκωση ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία επανέναρξη και η ομαλή συνέχιση των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Προετοιμασία της συνόδου

Χθες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην άτυπη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel με ομάδα ηγετών, στο πλαίσιο της προπαρασκευής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου 2021.

Ο Πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου και ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-26 Μαρτίου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, o Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Draghi, o Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez, o Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, António Costa.

Τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2020,που αναφέρονται στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Ανατολική Μεσόγειος

30. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στα συμπεράσματά του της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020 σχετικά με τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία υπό το πρίσμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, η Τουρκία προχώρησε σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και έχει κλιμακώσει τη ρητορική της κατά της ΕΕ, κρατών μελών της ΕΕ και Ευρωπαίων ηγετών.

Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, μεταξύ άλλων και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την απόσυρση του τουρκικού σκάφους Oruç Reis και εμμένει στη θέση του για συνεχή αποκλιμάκωση ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία επανέναρξη και η ομαλή συνέχιση των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

31. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει εκ νέου ότι αποτελεί στρατηγικό συμφέρον για την ΕΕ η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά ενός θετικού θεματολογίου ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να ισχύει, εφόσον η Τουρκία επιδείξει ετοιμότητα να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ένωση και τα κράτη μέλη της και να επιλύσει τις διαφορές μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ένα τέτοιο θεματολόγιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει τους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, τις διαπροσωπικές επαφές, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου και τη συνεχιζόμενη συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η ΕΕ θα είναι επίσης έτοιμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια σε Σύριους πρόσφυγες και κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία και να συνεργάζεται για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς όλα τα κράτη μέλη και την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πάταξη των δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών.

32. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020, η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών μελών της, καθώς και στην προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

– καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του της 11ης Νοεμβρίου 2019 σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

– καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά τις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και σχετικά με τα μέσα και τις επιλογές για την ακολουθητέα πορεία, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της προαναφερόμενης απόφασης, προς εξέταση το αργότερο κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021.

33. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και ζητεί την πλήρη τήρηση των αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ. Αναμένει το ίδιο και από την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι αμέσως μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η ΕΕ θα διορίσει εκπρόσωπο στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ.

34. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προωθήσει την πρόταση περί πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλα θέματα της συνόδου του Μαρτίου 2021

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 25 και 26 Μαρτίου, οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, την ενιαία αγορά, τη βιομηχανική πολιτική, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την οικονομία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Πανδημία COVID-19

Το Συμβούλιο θα προβεί σε απολογισμό ως προς τη διάθεση των εμβολίων και την επιδημιολογική κατάσταση και θα επιδιώξει τη συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.

Ενιαία αγορά, βιομηχανική πολιτική, ψηφιακός μετασχηματισμός και οικονομία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει τις βασικές προτεραιότητες για την ενιαία αγορά, τη βιομηχανική πολιτική και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι ηγέτες θα εγκύψουν στο θέμα της Ψηφιακής Πυξίδας, συμπεριλαμβανομένων των στόχων για το 2030, και θα πραγματοποιήσουν επισκόπηση των εργασιών σχετικά με την ψηφιακή φορολογία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με τις προτεραιότητες για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2021 και οι ηγέτες θα προσκληθούν να προσυπογράψουν τη σύσταση για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης.

Ψηφιακό μέλλον για την Ευρώπη (γενικές πληροφορίες)
Ενιαία αγορά της ΕΕ (γενικές πληροφορίες)

Ανατολική Μεσόγειος

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ύπατος εκπρόσωπος και η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλουν έκθεση σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας πριν από τη σύνοδο, σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2020.

Ρωσία

Οι ηγέτες της ΕΕ θα προβούν σε στρατηγική συζήτηση όσον αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.com