Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κανονισμός για τη σύσταση και εφαρμογή του επενδυτικού προγράμματος της ΕΕ – InvestEU, την επταετία 2021 – 2027. Θα ακολουθήσει η επίσημη έγκρισή του από το Συμβούλιο, και ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος του προγράμματος είναι η προσέλκυση πρόσθετων επενδύσεων ύψους περίπου 400 δισ. ευρώ και η στήριξη στις επιχειρήσεις για να αντέξουν τις επιπτώσεις της πανδημίας,

Το νέο πρόγραμμα θα παρέχει κίνητρα για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και εγγυάται την απλούστερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

θα διαθέτει εγγύηση ύψους 26,2 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ που θα παρέχει στους επενδυτικούς εταίρους τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν έργα με προφίλ κινδύνου υψηλότερου από το σύνηθες και αναμένεται να αποφέρει επενδύσεις 400 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2021 έως το 2027

Κύριος επενδυτικός εταίρος για την εφαρμογή του προγράμματος θα είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επιπλέον, οι εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν άμεση πρόσβαση στην εγγύηση της ΕΕ .Επίσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) θα λάβει επιπλέον 375 εκ. ευρώ με σκοπό να συμβάλει στην εφαρμογή του προγράμματος InvestEU.

Το νέο πρόγραμμα αποτελεί τμήμα του πακέτου ανάκαμψης Next Generation EU, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ.

Αυτές οι επιπλέον επενδύσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται να ανέλθουν σε 400 δισ. ευρώ, και οι εγγυήσεις της ΕΕ θα κατανεμηθούν ως εξής.

Βιώσιμες υποδομές: περίπου 38%
Έρευνα, καινοτομία και ψηφιοποίηση: 25%
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: περίπου 26%
Κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες: περίπου 11%

Βιώσιμες και στρατηγικές επενδύσεις

Το InvestEU,  όπως αναφέρεται από το Ευρωκοινοβούλιο, θα στηρίξει στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής φαρμάκων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και ιατρικών εφοδίων, κρίσιμης σημασίας σε συνθήκες πανδημίας, καθώς και στην παραγωγή ανταλλακτικών και συσκευών στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ.

Θα χρηματοδοτήσει επίσης βιώσιμα έργα που έχουν αποδεδειγμένα θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, το κλίμα και την κοινωνία. Τα έργα αυτά θα διέπονται υποχρεωτικά από την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης», δεν θα πρέπει δηλαδή να αντιβαίνουν στους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους που έχει θέσει η ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν επίσης ότι το InvestEU θα συμβάλλει στην επίτευξη έως το 2027 του στόχου διάθεσης τουλάχιστον του 30% των κονδυλίων της ΕΕ σε δράσεις για την προστασία του κλίματος. Διασφάλισαν ακόμη ότι θα στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.com