Της Ιωάννας Λάκα – Προέδρου της εταιρείας ΥΓΕΙΑ SUPPORT&Advisors

Η αιμορροϊδοπάθεια επηρεάζει πάνω από το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως, ωστόσο, το ποσοστό εκτιμάται ότι είναι στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερο καθώς πολλοί πάσχοντες δεν επισκέπτονται κάποιον ειδικό.

Οι άνδρες και οι γυναίκες προσβάλλονται εξίσου συχνά και δεν υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στις αιμορροΐδες και το φύλο, αν και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης αιμορροΐδων σε κάποιες περιόδους της ζωής τους λόγω αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης (εγκυμοσύνη, τοκετός).

ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑΣ

  • Ηλικία
  • Καθιστική ζωή
  • Άρση βαρών
  • Περιορισμένη φυσική άσκηση
  • Παχυσαρκία
  • Διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες
  • Κατάχρηση καθαρτικών φαρμάκων
  • Εγκυμοσύνη-τοκετός

Ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ανάπτυξη αιμορροΐδων είναι οι οδηγοί, λόγω της πολύωρης καθήλωσης στο αυτοκίνητο. Το εν λόγω επάγγελμα αποτελεί για αυτόν ακριβώς το λόγο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση της πάθησης αλλά και επιδείνωση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων. Αυτό, φυσικά, ισχυεί και σε άλλα επαγγέλματα, κατά τα οποία οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να κάθονται πολλές ώρες για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, όπως εκείνοι που εργάζονται σε γραφεία. Η διαφορά, όμως, είναι ότι δεν είναι τόσο περιορισμένοι όσοι οι οδηγοί, οι οποίοι δεν μπορούν να σηκωθούν καθόλου από τη θέση τους και να μετακινηθούν.

Από την κακή κυκλοφορία του αίματος και τη συγκέντρωσή του στις φλέβες του ορθού, αυξάνονται οι πιθανότητες παθολογίας, ερεθισμού ή και διόγκωσης των  αιμορροΐδων.

Η κατάσταση επιδεινώνεται σε περίπτωση που οι οδηγοί δεν ακολουθούν μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, πράγμα που είναι αρκετά συχνό φαινόμενο σε όσους κάνουν μακρινά ταξίδια. Και με αυτό τον τρόπο, οι πιθανότητες να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα και επομένως αιμορροϊδοπάθεια αυξάνονται σημαντικά. Η αποφυγή της καθιστικής ζωής, όπως και η σωστή διατροφή συστήνονται για την πρόληψη της πάθησης» μας εξηγεί ο Δρ. Φραγκίσκος Φαφουλάκης – Γενικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας υπάρχουν συντηρητικές και χειρουργικές μέθοδοι. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει  φαρμακευτική αγωγή καταπραϋντικής, αναλγητικής, αντικνησμικής και επουλωτικής δράσης.

Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει αρκετές χειρουργικές μεθόδους από την κλασσική αιμορροϊδεκτομή, την μέθοδο με τη χρήση υπερήχων και τα τελευταία χρόνια τη αντιμετώπιση τους με τη χρήση ειδικού λέϊζερ. Η θεραπεία για τις αιμορροϊδες με τη χρήση του λεϊζερ  δεν επιφέρει πλέον καμία ταλαιπωρία ή επιπλοκή για τον ασθενή. Η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική, γρήγορη και προκαλεί ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο. Οι ασθενείς απαλλάσσονται από τα επώδυνα ή ενοχλητικά συμπτώματα και μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται απρόσκοπτα, απαλλαγμένοι από την ανάγκη λήψης φαρμάκων, προστατεύοντας τον οργανισμό τους από τις όποιες παρενέργειες ενδεχομένως προκαλέσουν, καταλήγει ο Δρ. Φραγκίσκος Φαφουλάκης.

«Υποστηρίζουμε όλοι μαζί την υγεία. Κάνουμε ΥΓΕΙΑ SUPPORT έχοντας πάντα στο πλευρό μας τους ειδικούς!»