Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν και τον καγκελάριο Κρίστιαν Στερν στις Βρυξέλλες.

Τα κύρια θέματα της ατζέντας ήταν η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Αυστρία το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και το πλάνο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήρε την στάση της Αυστρίας, αφού βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και αναγνώρισε πως η ροή από τον ανατολικο-μεσογειακό διάδρομο (Ελλάδα- Τουρκία) έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης αποτελεί βασικό μέλημά μας, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς, πρόσθεσε.

Η συνεργασία των βαλκανικών χωρών και της Τουρκίας αποτελεί το κλειδί για να παραμείνει κλειστός ο δρόμος και κάθε ενέργεια που είναι απαραίτητη θα εφαρμοστεί άμεσα, π.χ. οι επαναπροωθήσεις μεταναστών.

Στη Σύνοδο της Μάλτας αποφασίστηκε η ένταση των προσπαθειών για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης από τη Λιβύη προς την Ιταλία, τον αποκαλούμενο Κεντρικό Μεσογειακό διάδρομο.

Τέλος, το μέλλον της Ευρώπης βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων ιδιαίτερα μετά τις εθνικιστικές κορόνες που ακούγονται σε διάφορα κράτη-μέλη. Η επέτειος των 60 χρόνων από τη Συνθήκη της Ρώμης δίνει την ευκαιρία στη Ε.Ε. να κρατήσει στο ένα χέρι τα επιτεύγματά της και στο άλλο να τεθούν οι προοπτικές για μια καλύτερη Ευρώπη για τους πολίτες της.