Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί συνάντηση με τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με την πολυμερή μεταρρύθμιση της επίλυσης επενδυτικών διαφορών, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης πολυμερούς δικαστηρίου επενδύσεων.

Σκοπός της συνάντησης είναι η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα αυτό σε επίπεδο ΕΕ και σε διεθνές επίπεδο και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις τελευταίες σχετικές εξελίξεις της πολιτικής της ΕΕ

Σημειώνεται, πως ο γενικός στόχος για τη δημιουργία ενός πολυμερούς επενδυτικού δικαστηρίου είναι η δημιουργία ενός μόνιμου οργάνου για την επίλυση επενδυτικών διαφορών. Θα βασιστεί στην πρωτοποριακή προσέγγιση της ΕΕ για τις διμερείς Συμφωνίες Ελευθέρων Συναλλαγών -ΣΕΣ της και θα αποτελούσε σημαντική απόκλιση από το σύστημα επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών (ISDS) βάσει της ad hoc εμπορικής διαιτησίας.

Ένα πολυμερές επενδυτικό δικαστήριο χρειάζεται, διότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας και εισαγωγέας ξένων άμεσων επενδύσεων στον κόσμο, και οι επενδύσεις, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές, δημιουργούν θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη. Η ενθάρρυνση και η διατήρηση των επενδύσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ.

Οι διεθνείς επενδυτικοί κανόνες και η επίλυση διεθνών επενδυτικών διαφορών πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο στην ενθάρρυνση και διατήρηση των επενδύσεων. Επομένως, είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να διασφαλίσει ότι η επίλυση επενδυτικών διαφορών λειτουργεί αποτελεσματικά σε διεθνές επίπεδο.

Η ΕΕ ακολουθεί μια σύγχρονη και αναθεωρημένη προσέγγιση για την επίλυση των επενδυτικών διαφορών. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις 3.200 υφιστάμενες επενδυτικές συμφωνίες – συμπεριλαμβανομένων των 1.400 συμφωνιών που έχουν συναφθεί από κράτη μέλη της ΕΕ – δεν περιέχουν τις καινοτομίες και τις βελτιώσεις που έχει αναπτύξει η ΕΕ στις πρόσφατες επενδυτικές της διαπραγματεύσεις. Το πολυμερές δικαστήριο επενδύσεων θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τις διατάξεις επίλυσης διαφορών που περιλαμβάνονται σε αυτές τις παλαιότερες συμφωνίες.

Πού βρισκόμαστε σε επίπεδο ΕΕ

Οι στόχοι της Επιτροπής για το πολυμερές δικαστήριο επενδύσεων βασίζονται στην προσέγγιση που αναπτύχθηκε στις διμερείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ και συμφωνήθηκαν από τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Την 1η Αυγούστου 2016, η ΕΕ ξεκίνησε μια διαδικασία εκτίμησης επιπτώσεων σε επιλογές πολυμερούς μεταρρύθμισης του συστήματος επίλυσης επενδυτικών διαφορών, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής σύστασης πολυμερούς δικαστηρίου επενδύσεων.

Στις 20 Μαρτίου 2018, το Συμβούλιο εξέδωσε και δημοσίευσε τις διαπραγματευτικές οδηγίες για ένα πολυμερές δικαστήριο επενδύσεων .

Πολλές χώρες επί του παρόντος ασχολούνται με εσωτερικούς προβληματισμούς σχετικά με τις πολιτικές τους για την προστασία των επενδύσεων και την επίλυση των επενδυτικών διαφορών. Η Επιτροπή συνεργάζεται μαζί τους σε διερευνητική βάση.

Τα της συνάντησης

Επικεφαλής συμμετέχων

  • ΓΔ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Ενότητα F3: Νομικές πτυχές του εμπορίου και της αειφόρου ανάπτυξης και επενδύσεων

Μεσολαβητής

  • Θα επιβεβαιωθεί.

Ημερήσια διάταξη

  • Καλωσορίσατε και ανοίξτε τις παρατηρήσεις
  • Η κατάσταση των τελευταίων εξελίξεων σε επίπεδο ΕΕ και σε διεθνές επίπεδο
  • Ανταλλαγή απόψεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Πρακτικές πληροφορίες

  • Ημερομηνία και ώρα: Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021, 15: 00-17: 00
  • Τόπος: Εικονική συνάντηση
  • Εγγραφή: ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ πριν από την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021 12:00 CET.
  • Η συμμετοχή περιορίζεται σε 2 συμμετέχοντες ανά οργανισμό. Οι εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα e-mail επιβεβαίωσης με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο σύνδεσης σε εύθετο χρόνο. Οποιαδήποτε αλλαγή ονόματος θα πρέπει να κοινοποιείται το αργότερο την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021
  • Πηγή: ΕΕ

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.com – επιτρέπεται η αναδημοσίευση με αναφορά της πηγής