O Φεβρουάριος είναι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο μήνας έναρξης της συζήτησης της κυβέρνησης με του δανειστές της για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

 

Αυτό είπε ο ίδιος ο υπουργός σε συνέντευξή του στα πρακτορείο Reuters ενώ αναφερόμενος στην πρόταση των δανειστών για ετήσια οροφή 15% του ΑΕΠ στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους είπε ότι «αξίζει να εξεταστεί» εάν αυτή περιλαμβάνει τα έντοκα γραμμάτια. Η πρόταση ειχε γίνει τον περασμένο Οκτώβριο από τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

«Το 15% του ΑΕΠ είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο εάν δεν περιλαμβάνει τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Αν όμως τα περιλαμβάνει, είναι κάτι που αξίζει πολύ να το εξετάσουμε. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό θέμα», είπε ο Τσακαλώτος στο Reuters.

Αναφερόμενος στην ανάγκη ρύθμισης του χρέους σε μακροχρόνια βάση την συνέδεσε με την σταθερότητα στην οικονομία και την προσέλκυση επενδύσεων. «Εάν έχουν μια λύση για διάστημα ενός έτους θα επενδύσουν μόνο για ένα έτος. Εάν έχουν μια λύση για δύο χρόνια θα επενδύσουν μόνο για δύο χρόνια», είπε χαρακτηριστικά εννοώντας ότι αν είναι μακροχρόνια η λύση του χρέους άλλο τόσο σταθερές και μακροχρόνιες θα είναι οι επενδύσεις.

 

O υπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι θα μπορούσε να δεχθεί την ιδέα μίας ελάφρυνση χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους που θα αφορούν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων αλλά τόνισε ότι «εξαρτάται από το είδος των κύριων μεταρρυθμίσεων και τους όρους». Σε ερώτηση για το πότε θα μπορούσε η χώρα να βγει στις αγορές ομολόγων ο Τσακαλώτος είπε: «Δεν νομίζω ότι είναι αδύνατο να γίνει έως τα τέλη του 2016… Νομίζω ότι είναι 50-50».