Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΟΙΚ το νέο σύστημα ηλεκτρονικής διασταύρωσης τραπεζικών κινήσεων και φορολογικών δηλώσεων, τον Big Brother της Εφορίας.

Μαζί του ήταν η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής.

Εξήρε την προσπάθεια της ομάδας εργασίας με όλο το έργο να εκτελείται με δημόσιους πόρους και όχι με ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία. Το λογισμικό είναι μοναδικό, εξελίσσει το προηγούμενο μοντέλο.

Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και βελτιώνουμε την ταχύτητα του συστήματος ελέγχου. Τώρα για τη συλλογή των στοιχείων θέλαμε 6-8 μήνες ενώ τώρα μόλις λίγα λεπτά.

Η επεξεργασία απαιτούσε μήνες ενώ τώρα θα είναι θέμα μερικών ημερών ή βδομάδων.Η εκτίμηση της φοροδιαφυγής ανάλογα με την περίπτωση επιταχύνεται και καυτηρίασε την αδράνεια των προηγούμενων, πως δεν το ήθελαν αυτό.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός σημείωσε πως «ταιριάζει» απόλυτα με τη ρύθμιση για την οικειοθελή δήλωση εισοδημάτων με μπόνους το συμψηφισμό ποινών-προστίμων. Επίσης επικουρεί το στόχο του 3,5% που κυνηγάμε και όσα πιάσουμε από την αποκάλυψη κεφαλαίων είναι έξτρα πόροι για την κοινωνία, κατέληξε.

Παπανάτσιου: Θα κερδίσουμε τη μάχη 

Η υφυπουργός τόνισε πως η εφαρμογή είναι απόδειξη της βούλησης για να τιθασεύσουμε τη φοροδιαφυγή. Οι διασταυρώσεις καταθέσεων με εισοδήματα τώρα γίνονται τάχιστα. Δεν θα «χάνονται» οι φοροφυγάδες στη λίμνη των φορολογουμένων και έτσι θα μειώνεται και το ποσοστό παραγραφής αδικημάτων.

Δεν θα υπάρξει καμιά παραγραφή στις γνωστές λίστες και μάλιστα δόθηκε παράταση ενός έτους για τις υποθέσεις που έληγαν μέχρι 31/12/2016.

Πιτσιλής: Μια πρωτοποριακή μεθοδολογία

Αφού έδωσε τα συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους, έδωσε το στίγμα λειτουργίας του συστήματος.

Το λογισμικό παίρνει τα πρωτογενή δεδομένα των ΑΦΜ και τα δηλωθέντα εισοδήματα ανά έτος. Γίνεται υπολογισμός πρωτογενών καταθέσεων με αλγόριθμους και εξαιρούνται αντικειμενικές κινήσεις που αφορούν π.χ. δάνεια, μεταφορές σε λογαριασμούς κ.ά.

Ανέφερε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ πως αστοχίες του λογισμικού δεν παρατηρήθηκαν. Ξεκαθάρισε πως το σύστημα δίνει μια αρχική εκτίμηση και όχι τελικό αποτέλεσμα. Αυτό το κομμάτι εκτελείται από τον αρμόδιο ελεγκτή στη Εφορία και ακολουθεί ανάλογη πρόσκληση του φορολογουμένου.

Αποκάλυψε πως 131 ελεγκτές έχουν εκπαιδευτεί ήδη για τη χρήση του συστήματος και γνώμονας των κινήσεων είναι η αύξηση των δημοσίων εσόδων. Επίσης πρόσθεσε πως υπάρχει πρόνοια φύλαξης και προστασίας των δεδομένων.

Ποιους αφορά

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν άμεσα και αφορούν 1,27 εκατ. ΑΦΜ και για το 2017 προβλέπονται 23.300 έλεγχοι. Θα δοθεί προτεραιότητα σε υπαρκτές υποθέσεις με κύριο κριτήριο την εισπραξιμότητα. Δεν ξεκαθάρισε ελάχιστο ποσό ελέγχου αλλά η χρονική περίοδος κάλυψης είναι τα έτη 2000-2012.

Ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας κ. Κατσίπης παραδέχτηκε πως έχουν όλες τις κινήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων από το 2002-2014 και για τη διετία 2000-2002 θα αναζητηθούν και στοιχεία από άλλες πηγές (σ.σ. πιθανώς από την ΕΚΤ).