ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 14 Απριλίου

Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com).

 

14 Απριλίου 1837

Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα λάβει την ονομασία Οθώνειον Πανεπιστήμιον. Το νεοσύστατο ίδρυμα συναποτελούσαν οι σχολές Θεολογίας, Νομικής, Ιατρικής και Τεχνών. Το πανεπιστήμιο στεγάστηκε αρχικά στην κατοικία του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη στην Πλάκα που σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο του ιδρύματος.

 

 14 Απριλίου 1865

Ο ηθοποιός Τζον Γουίλκς Μπουθ, υποστηρικτής των Νοτίων, πυροβολεί τον 84χρονο τότε, Αμερικανό Πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν, στο Θέατρο Φορντ της Ουάσιγκτον. Ο Λίνκολν θα υποκύψει στα τραύματα του το πρωί της επομένης. Ο Μπουθ αρχικά ξέφυγε και κατέφυγε σε μια φάρμα στα βόρεια της Βιρτζίνια, όπου τελικώς στις 26 Απριλίου στρατιώτες της Ένωσης τον εντόπισαν και τον σκότωσαν.

 

 14 Απριλίου 1881

Πραγματοποιείται στο Ελ Πάσο του Τέξας η θρυλική μονομαχία «Τέσσερις νεκροί σε πέντε δευτερόλεπτα». Ο περίφημος σερίφης Wyatt Earp κι οι τρεις βοηθοί του εξεδουτέρωσαν συμμορία ληστών, στη μάντρα αλόγων το «ΟΚ Κόραλ».

 

  14 Απριλίου 1912

Ο Τιτανικός, το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο κρουαζιερόπλοιο της εποχής του, στις 23.40 χτυπά σε παγόβουνο, μόλις την τέταρτη ημέρα του παρθενικού ταξιδιού του. Μέχρι το επόμενο πρωί της 15ης Απριλίου το πλοίο θα έχει βυθιστεί, παρασύροντας στον υγρό τάφο 1500 από τους επιβάτες του.

 

 14 Απριλίου 1927

Το πρώτο αυτοκίνητο της νεοσύστατης σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής, στην πόλη του Γκέτεμποργκ. Η βιομηχανία πέρασε στη συνέχεια στα χέρια της Ford και τώρα ανήκει σε κινεζικό όμιλο.

 

14 Απριλίου 1958

το διαστημόπλοιο “Σπούτνικ 2” καίγεται στην ατμόσφαιρα μαζί με το μοναδικό επιβάτη του, τη σκυλίτσα Λάικα, τον πρώτο ζωντανό οργανισμό που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Πριν γίνει πειραματόζωο της Σοβιετικής Διαστημικής Υπηρεσίας, ήταν αδέσποτο στην Μόσχα.