Tου Βασίλη Κ. Καλαμαρά [vasillis.kalamaras@gmail.com]

Αρχίζει αύριο στην Ύδρα διήμερο αφιερωμένο στον ποιητή Μίλτο Σαχτούρη, ο οποίος γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια ακριβώς (1919- 2005). Τις εκδηλώσεις οργανώνουν ο Δήμος Ύδρας (Κ.Ε.Δ.Υ.) μαζί με το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης» και το εργοτάξιο τέχνης Ύδρας του ζωγράφου Αλέξη Βερούκα για να τιμήσουν τον ποιητή με πολλαπλές εκδηλώσεις.

Το αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνει ομιλίες για το έργο του ποιητή και την θέση του στην ιστορία της ελληνικής ποιητικής τέχνης αλλά και αναμνήσεις ανθρώπων που γνώρισαν από κοντά τον ποιητή.Οι εκδηλώσεις αυτές είναι προπομπός ευρύτερων και πιο πλούσιων εκδηλώσεων που θα γίνουν στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού στην Ύδρα με σκοπό να τιμηθεί παντοιοτρόπως το έργο του Υδραίου ποιητή.

Οι εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν: Βερονίκη Δαλακούρα, «Η ιδέα ως εικόνα στην ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη», Έφη Κατσουρού, «Μίλτος Σαχτούρης: κατωφλιακοί χώροι της δυστοπίας», Κωνσταντίνα Κορρυβάντη. «Μίλτος Σαχτούρης: η Μαρία Σκεφτική», Λευτέρης Ξανθόπουλος, «Ο Σαχτούρης όπως τον γνώρισα», Αργύρης Παλούκας, «Από τον Μίλτο Σαχτούρη στον Γιάννη Κοντό: Μαθητείες αλλαγής ζωής», Λίνα Τσουκαλά, «Πώς να σταθώ σε ένα παράλογο σύμπαν», Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, «Το δραματικό παιχνίδι των χρωμάτων».
Στο διήμερο θα παραβρεθεί και η κόρη της Γιάννας Περσάκη, συντρόφου του ποιητή. Θα ακουστούν ανέκδοτα ποιήματα του Μίλτου Σαχτούρη.

Θα προβληθούν δύο ταινίες του σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου για τον Μίλτο Σαχτούρη γυρισμένες σε δύο διαφορετικές εποχές. Η πρώτη με τίτλο «Ποιος είναι ο τρελός λαγός» γυρισμένη το 1992 και η δεύτερη με τίτλο «Κληρονόμος πουλιών» του 2004, όπου ο ποιητής, καταβεβλημένος από τον χρόνο και ολιγόλογος, επιχειρεί να συνοψίσει την ζωή του, λίγο πριν την οριστική του αναχώρηση.

Δισέγγονος του υδραίου αγωνιστή του 1821 Γεωργίου Σαχτούρη, ο Μίλτος Σαχτούρης (1919-2005) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Προερχόμενος από πλούσια σχετικά οικογένεια, μπόρεσε να αφιερωθεί στη λογοτεχνία χωρίς να είναι αναγκασμένος να απασχολείται με το βιοπορισμό.

Άρχισε να γράφει ποιήματα στη διάρκεια της Κατοχής, οπότε και γνώρισε το Νίκο Εγγονόπουλο και ήρθε σε επαφή με τον υπερρεαλισμό. Το 1944 δημοσίευσε ποιήματα στο περιοδικό Ελεύθερα Γράμματα και ένα χρόνο αργότερα εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Η λησμονημένη». Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση έργων του Μπέρτολτ Μπρεχτ και του Φραντς Κάφκα και συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά, «Τα Νέα Γράμματα», «Τα Νέα Ελληνικά», «Τραμ», «Το Τετράδιο», «Η Λέξη», «Νέα Εστία».

Στα ποιήματα του Σαχτούρη, ο κόσμος είναι ενιαίος και κλειστός, απαράλλαχτος και εχθρικός και εντός του ο άνθρωπος διακατέχεται από αγωνία και ασφυκτιά. Έμμεσα αλλά σαφώς πολιτικός, ο λόγος του είναι υπερβολικά απλός και λιτός, αντλεί τη δύναμή του από την καίρια χρήση της λέξης και του συμβόλου, που αυτονομείται και αποκτά τη δική του, ξεχωριστή οντότητα, καθώς σημαίνει το αναπόδραστο.

Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Νέοι Ευρωπαίοι Ποιητές από την ιταλική ραδιοφωνία και τηλεόραση για την συλλογή του «Όταν σας μιλώ», 1956, το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του «Τα στίγματα», 1962, έλαβε τη χορηγία του ιδρύματος Φορντ, 1972, το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης, 1987, για τη συλλογή «Εκτοπλάσματα» και το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο για το σύνολο του έργου του, 2003.

Τα έργα του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος