Και ο Τζαφάρ Πανάχι στις ιρανικές φυλακές – έντονες διαμαρτυρίες από τα φεστιβάλ Κανών και Βερολίνου

Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Ένας ακόμη διάσημος Ιρανός σκηνοθέτης, ο βραβευμένος το 2015 με τη Χρυσή Άρκτο του Βερολίνου για την ταινία του, «Ταξί», Τζαφάρ Πανάχι, συνελήφθη χθες από τις ιρανικές αρχές όταν ζήτησε να πληροφορηθεί από το γραφείο του εισαγγελέα για τη σύλληψη των σκηνοθετών Μοχάμαντ Ρασούλοφ και Μοσταφά Αλ-Αχμάντ, που είχαν συλληφθεί στις 9 Ιουλίου με αφορμή τη διαμαρτυρία τους για τη στάση της αστυνομίας στις διαδηλώσεις σχετικά με την κατάρρευση της πολυκατοικίας στην οποία σκοτώθηκαν 40 άτομα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου, με ανακοίνωση του, εκφράζει την απογοήτευση και την αγανάκτηση του για τη σύλληψη ενός ακόμη Ιρανού σκηνοθέτη. «Η σύλληψη του Τζαφάρ Πανάχι είναι μια ακόμη παράβαση της έκφρασης της ελευθερίας και της ελευθερίας των τεχνών. Ζητάμε από τις ιρανικές αρχές την απελευθέρωση του Τζαχάρ Πανάχι και των άλλων κρατούμενων σκηνοθετών», τονίζουν με ανακοίνωση τους οι διευθυντές της Μπερλινάλε, Μαριέτε Ρίσενμπικ και Κάρλο Τσιατριάν.

Τη διαμαρτυρία του για τη σύλληψη των συλληφθέντων σκηνοθετών εκφράζει και το Διεθνές Φεστιβάλ των Κανών. Αφού αναφέρεται στην προχθεσινή σύλληψη των Μοχάμαντ Ρασούλοφ και Μοσταφά Αλ-Αχμαντ, το φεστιβάλ επισημαίνει πως τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, ο βραβευμένος στο φεστιβάλ για διάφορες ταινίες του, Τζαφάρ Πανάχι, ανάμεσα τους και τα «Τρία πρόσωπα» (βραβείο σεναρίου στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα των Κανών) και το «Κόκκινο χρυσάφι» (βραβείο καλύτερης ταινίας στο «Ένα κάποιο βλέμμα»), συνελήφθη επίσης στην Τεχεράνη.

«Το φεστιβάλ των Κανών», τονίζει η ανακοίνωση, «καταδικάζει έντονα τη σύλληψη των τριών αυτών σκηνοθετών καθώς και το κύμα καταπίεσης προφανώς σε εξέλιξη στο Ιράν ενάντια στους καλλιτέχνες. Το φεστιβάλ απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των Μοχάμαντ Ρασούλοφ, Μουσταφά Αλ-Αχμάντ και Τζαφάρ Πανάχι. Το φεστιβάλ επίσης επιθυμεί να επιβεβαιώσει και πάλι την υποστήριξή του σε όλους εκείνους, οι οποίοι, σε ολόκληρο τον κόσμο, υπόκεινται σε βία και καταπίεση. Το φεστιβάλ παραμένει, και πάντοτε θα παραμένει, ένα καταφύγιο για τους καλλιτέχνες σε ολόκληρο τον κόσμο και θα παραμένει αδυσώπητα στην υπηρεσία τους για να μεταφέρει τη φωνή τους δυνατά και ξεκάθαρα, στην υπηρεσία της ελευθερίας της δημιουργίας και της ελευθερίας του λόγου».


Από τη βραβευμένη ταινία «Ταξί»