Στη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ η βασική ένσταση των 53 ήταν το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει για την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή.

Το χαρτί της κυβέρνησης είναι το πλεόνασμα του 2016 που αναμένεται να επιβεβαιωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης θεωρεί πως το μαξιλάρι ασφαλείας που έχει δημιουργήσει η υπεραπόδοση των εσόδων(3,5% έναντι 0,5% του στόχου) είναι αρκετό για τις υποχρεώσεις της χώρας.

Ο Πιερ Μοσκοβισί έδωσε τα εύσημα για την επιτυχία αυτή στον Αλέξη Τσίπρα και αναμένει την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 22-23 Απριλίου.

Αν όλα πάνε καλά μετά τις 25 Απριλίου θα επανέλθουν στο Χίλτον οι γνωστοί «ένοικοι» για την τελική ευθεία των θεμάτων της ΔΕΗ, εργασιακών μεταρρυθμίσεων.

Ένα έκτακτο Eurogroup φαίνεται το πιο  πιθανό σενάριο κα η σφραγίδα της συμφωνίας  θα πέσει στις 22 του επόμενου μήνα.

Ενδιάμεσα προβλέπεται η μάχη στο Κοινοβούλιο για τα μέτρα και ευελπιστεί η ελληνική πλευρά να έχει και το πακέτο για το χρέος.

Η πρώτη δειλή προσπάθεια για έξοδο στις αγορές είναι μέσα στο Ιούλιο και η επόμενη ευκαιρία αναμένεται στις 7 Σεπτεμβρίου στη Φρανκφούρτη όπου η ΕΚΤ θα καθορίσει την πολιτική της, την ποσοτική χαλάρωση και στην Ελλάδα.

Πιθανότητα 85% δίνει ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός οίκος JP Morgan σε μία συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές έως τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) στις 22 Μαΐου και πιθανόν νωρίτερα.

Ο κίνδυνος να κολλήσουν όλα αυτά υπάρχει γιατί το ίδιο διάστημα θα κρίνεται η επόμενη αξιολόγηση για το 2018.Το ΔΝΤ μπορεί να έκανε πίσω τώρα αλλά δεν προβλέπεται να πράξει το ίδιο αφού ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017 απέχει από τους στόχους.(1-1,5% έναντι του 2,7% του προγράμματος).

 

 

 

AdTech Ad

 

 

.

 

 

-8 Ιουνίου: Αν υπάρχει συνολική συμφωνία (με ΔΝΤ και χρέος), το Συμβούλιο της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική το οποίο θα γίνει στo Ταλίν της Εσθονίας μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μπει στην ποσοτική χαλάρωση (QE). Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιχειρήσει ακόμη και μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με πενταετή ομόλογα τον Ιούλιο.

-7 Σεπτεμβρίου: Αν για οποιοδήποτε λόγο το χρονοδιάγραμμα πάει πίσω η επόμενη ευκαιρία για ένταξη στο QE είναι το προγραμματισμένο Συμβούλιο νομοσματικής πολιτικής της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη. Σε αυτή την περίπτωση η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές πάει για Οκτώβριο και «τρακάρει» με την 3η αξιολόγηση, τον Προϋπολογισμό του 2018 και το ανοιχτό ενδεχόμενο το ΔΝΤ (που θα είναι πια ο βασικός «παίχτης» του προγράμματος) να επαναφέρει θέμα μέτρων για την επόμενη χρονιά λόγω χαμηλότερης ανάπτυξης το 2017 έναντι των προβλέψεων.