Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παρουσίασε σήμερα Μεγάλη Τρίτη το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τον αναπληρωτή γραμματέα του Υπουργείου Σταμάτη Βαρδαρό, αλλά απόντος του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη.

Το νομοσχέδιο αυτό τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του «open gov», προκειμένου να γίνουν παρατηρήσεις από τους ενδιαφερόμενους. Αξίζει να σημειωθεί πως η εφαρμογή των ρυθμίσεων στην ΠΦΥ παρουσιάζει αρκετές σοβαρές δυσκολίες, κυρίως λόγω έλλειψης ρευστού για τις αλλαγές που προετοιμάζονται.

Πάντως το νομοχέδιο επιφέρει σαρωτικές αλλαγές για όλους τους γιατρούς δημόσιους και ιδιώτες καθώς το νέο σύστημα αναμένεται να υλοποιηθεί με ένα μικτό εργασιακό σύστημα γιατρών.

Οι νέοι γιατροί

Αρχές Μάιου αναμένεται να γίνει η προκήρυξη για την πρόσληψη 3000 ατόμων εκ των οποίων οι 1300 θα είναι γιατροί. Οι γιατροί αυτοί θα είναι γενικοί γιατροί, παιδίατροι και παθολόγοι και αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα τον Ιούλιο σύμφωνα με τον κ.Βαρδαρό.

Σε ότι αφορά στις αποδοχές τους, έχουν εξασφαλιστεί σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας για τέσσερα χρόνια, όσο αναμένεται να διαρκέσουν και οι συμβάσεις τους. Αμέσως μετά, όπως είπε ο κ. Ξανθός στόχος είναι να ενταχθούν σε μόνιμη θέση στο ΕΣΥ. Σχετικά με τις αποδοχές τους θα λαμβάνουν το μισθό του επιμελητή Α δηλαδή περίπου 1500 με 1600 ευρώ, όπως είπε ο κ.Βαρδαρός.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Όμως τα κακά μαντάτα έρχονται για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Όσοι είναι οικογενειακοί γιατροί και κάνουν σύμβαση με το νέο σύστημα θα έχουν περίπου το σύστημα του παλαιού ΤΕΒΕ, δηλαδή θα βλέπουν συγκεκριμένο αριθμό ασθενών ενώ θα πρέπει να διαθέτουν και συγκεκριμένο ωράριο για να εξετάζουν τους ασφαλισμένους. Θα αμείβονται είτε με πάγια ανταμοιβή είτε κατά πράξη καθώς στο νομοσχέδιο προβλέπονται δυο επιλογές.

Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΠΕΔΥ με κάτ οίκον φροντίδα

Στο μεταξύ καταργείται η ονομασία ΠΕΔΥ και πλέον οι δομές αυτές θα ονομάζονται μόνο ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας. Οι υπάρχοντες γιατροί που θα καλύπτουν τις ανάγκες θα είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν ακόμη και στα σπίτια των ασθενών χωρίς όμως καμία επιπλέον αμοιβή.

Πως θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς

Οι πολίτες θα έχουν υποχρέωση να εγγραφθούν σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος και θα τους παραπέμπει σε Κέντρο Υγείας ή σε νοσοκομείο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο σύστημα ελέγχου καθώς θα πρέπει να περνούν από τον οικογενειακό γιατρό για να πάνε σε εξειδικευμένο. Εξαιρούνται τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Πηγή: healthreport.gr