Σε όλη την Ευρώπη, 800 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκπροσωπούνται από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, εντός ή εκτός σχολείου.

Το γεγονός αυτό πηγάζει από την πεποίθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη.

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2001 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Kάθε χρόνο, στις 26 Σεπτεμβρίου, η Ευρώπη γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών για να τιμήσει την απίστευτη πλούσια γλωσσική πολυμορφία της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ας δούμε δέκα έκπληκτα στοιχεία για τις γλώσσες μας.

Οι γλώσσες δεν αποτελούν απλώς ένα μέσο επικοινωνίας , μας λέει η Γερμανική Προεδρία— αποτελούν ένα μέσο για τη μετάδοση ιδεών, αξιών και συναισθήματος, γεγονός που τις καθιστά καθοριστικές για τον τρόπο με τον οποίο ζούμε μαζί. Το Συμβούλιο της Ευρώπης προωθεί την πολυγλωσσία και τη διαπολιτισμική κατανόηση και, ως εκ τούτου, αποσκοπεί στην προστασία της γλωσσικής πολυμορφίας και κληρονομιάς μας.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες ανήκουν σε μία από τις τρεις μεγάλες γλωσσικές οικογένειες: Η γερμανική, η ρωμαϊκή ή η σλαβική γλώσσα.

Η Ευρώπη έχει περίπου 225 αυτόχθονες γλώσσες — αλλά αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το τρία τοις εκατό των γλωσσών που ομιλούνται στον κόσμο.

Στα γαλλικά υπάρχουν 13 διαφορετικοί τρόποι προφοράς του γράμματος «o».

Τα γαλλικά και τα αγγλικά είναι οι μόνες γλώσσες που διδάσκονται παντού στα σχολεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Ρωσία θεωρείται ότι φιλοξενεί ομιλητές άνω των 100 γλωσσών. Παράλληλα με τη ρωσική γλώσσα, τα τσετσενικά τα ταταρικά και τα Bashkir ομιλούνται ευρέως.

Η βασκική γλώσσα θεωρείται η παλαιότερη γλώσσα που ομιλείται στην Ευρώπη. Ομιλείται  στην περιοχή που διασχίζει τα γαλλο-ισπανικά σύνορα στην ακτή του Ατλαντικού.

Η καταλανική γλώσσα, την οποία ομιλούν έξι εκατομμύρια άτομα, είναι η δεύτερη πιο ομιλούμενη γλώσσα στην Ισπανία. Ομιλείται στην Καταλονία στην ανατολική ακτή της χώρας.

Η αραβική, η κινεζική και η ινδική γλώσσα είναι οι ευρύτερα ομιλούμενες μη ευρωπαϊκές γλώσσες στην Ευρώπη.

Μόνο στο Λονδίνο ομιλούνται περίπου 300 γλώσσες.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1949. Έχει 47 κράτη μέλη. Στόχος της είναι η προώθηση της ενότητας και της συνεργασίας στην Ευρώπη και η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής προόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη υπογράφουν δεσμευτικές διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μολονότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει την ίδια σημαία και τον ίδιο ύμνο με την ΕΕ, αποτελεί χωριστό οργανισμό και είναι ανεξάρτητο από την ΕΕ. Δεν πρέπει να συγχέεται με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται, πως η Γερμανία θα ασκήσει την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Μαΐου 2021.

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.com