Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κύριο θέμα την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να συζητηθεί και η έκδοση ευρωομολόγων, την οποία υποστηρίζουν ο Ελληνας Πρωθυπουργός και ηγέτες άλλων 8 χωρών μελών της ΕΕ. Σχετική επιστολή έχει ήδη σταλεί στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ.

Εκτιμήσεις αρμοδίων θεωρούν πολύ θετική την πρωτοβουλία των εννέα κρατών μελών της ΕΕ, αλλά είναι επιφυλακτικοί ως προς το άμεσο αποτέλεσμα, καθώς ο φόβος Βορείων χωρών για αμοιβαιοποίηση του χρέους, γιατί περί αυτού πρόκειται, ο οποίος ανέστειλε την εκδοσή τους στη δεκαετή κρίση, δεν έχει εκλείψει.

Ωστόσο, παρατηρούν, υπάρχουν, σήμερα δύο ισχυρά δεδομένα.

Πρώτον, η πολιτική απόφαση όλων για μεταξύ τους πραγματική αλληλεγγύη, χωρίς την οποία η κρίση του αόρατου και μη προβλέψιμου εχθρού δεν αντιμετωπίζεται.

Δεύτερον, η ξεκάθαρη απόφαση της Επιτροπής, η οποία είναι κατανοητό, πως δεν εκφράζει μόνο δική της πολιτική, να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία στον πόλεμο του κορονοιού, αλλά και νέα, όπως είναι η νέα Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού, που εγκρίνεται, σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι καλό, πάντως, επισημαίνουν, ότι το θέμα της έκδοσης των ευρωομολόγων, που στηρίζει η κυβέρνηση αλλά και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, τίθεται στο τραπέζι των συζητήσεων στο επίπεδο, ηγεσίας των χωρών μελών της ΕΕ αυτό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αποτελεί, αναφέρουν. ένα καλό προηγούμενο, μια “υποδομή συζήτησης” για ενδεχόμενη απόφαση, αν τα πράγματα με την κρίση του κορονοιού χειροτερέψουν.