Με απόλυτη μυστικότητα επιστρέφουν από το Μόναχο αρχαία ελληνικά αγγεία και νομίσματα που κατασχέθηκαν σε χέρια αρχαιοκαπήλων.

Εχει ήδη μεταβεί στη Γερμανία στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού για να παραλάβει τα κατασχεθέντα τα οποία θα έχουν τελικό αποδέκτη το Νομισματικό Μουσείο και ασφαλώς το Εθνικό Αρχαιολογικό, όπου εκτίθενται συνήθως τα επαναπατρισθέντα.

Η υπόθεση αυτή δεν είναι ανέξοδη. Μόνο η μεταφορά των αρχαίων και η ασφάλισή τους θα κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο 13.000 ευρώ. Εχει ανατεθεί σε ανάδοχο εταιρεία η οποία θα φροντίσει να επιστρέψουν ασφαλώς.

Πρέπει να πούμε πως η Γερμανία ήταν για χρόνια ο τελικός προορισμός πολλών κλεμμένων ελληνικών αρχαιοτήτων. Η αυστηροποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας έχει ανακόψει τη μεγάλη ροή. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια έχουν επαναπατριστεί από τη Γερμανία πολλές ελληνικές αρχαιότητες  που βρέθηκαν διά της αρχαιοκαπηλικής οδού σε μουσεία της ή σε χέρια εμπόρων.

Μία από τις κορυφαίες επιστροφές ήταν το χάλκινο άγαλμα νεαρού αθλητή, γνωστού και ως Εφήβου του Ζααρμπρίκεν, από την πόλη όπου κατασχέθηκε.

Το 2011 κατασχέθηκαν και επέστρεψαν  2.607 νομίσματα των κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων που βρέθηκαν σε βαλίτσα Ελληνα ταξιδιώτη, στο Μόναχο.