Συνεδριάζουν την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, οι ΥπουργοίΠαιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού με βασικό και κεντρικό θέμα τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης.

Αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και ποιότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης

Οι υπουργοί Παιδείας θα πραγματοποιήσουν κοινή συζήτηση προσανατολισμού με τους υπουργούς Οικονομικών σχετικά με τη σημασία της αποτελεσματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης υψηλής ποιότητας για την επίτευξη ισχυρής οικονομικής βάσης για την Ευρώπη.
Δια βίου μάθηση: τεχνολογική και πράσινη μετάβαση

Οι υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με το βασικό ρόλο των πολιτικών για τη δια βίου μάθηση στην ενδυνάμωση των κοινωνιών ώστε να ανταποκριθούν στην τεχνολογική και την πράσινη μετάβαση.

Τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση και την κατάρτιση

Οι υπουργοί Παιδείας θα συζητήσουν το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Θα συζητήσουν για τη σύσταση του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών για την Τεχνητή Νοημοσύνη (IRCAI), αλλά και το πρόγραμμα εργασιών της προσεχούς Κροατικής Προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Η ΕΕ εν δράσει

Σημειώνεται, πως παρά το γεγονός, ότι το σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης συνιστά αρμοδιότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,ο υποστηρικτικός ρόλος της ΕΕ είναι καθοριστικός. Η ΕΕ ενθαρρύνει τη συνεργασία και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών και συμπληρώνει τις προσπάθειες και τις μεταρρυθμίσεις τους.

Η ΕΕ θεωρεί, πως εκπαίδευση έχει καίρια σημασία, καθώς φέρνει κοντά τους πολίτες της και είναι καθοριστική για το μέλλον του κάθε μεμονωμένου ατόμου και της ΕΕ στο σύνολό της. Στόχος είναι να μπορέσουν όλοι οι Ευρωπαίοι να αξιοποιήσουν την ποικιλόμορφη κοινή πολιτιστική και εκπαιδευτική κληρονομιά.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση, προκειμένου να αποκτήσει και να διατηρήσει τις απαραίτητες δεξιότητες για να μετέχει πλήρως στην κοινωνία και να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.
Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης

Οι υπουργοί πρόκειται να εγκρίνουν ψήφισμα σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης για τη στήριξη συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με προσανατολισμό στο μέλλον.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει πρωτοβουλίες με στόχο τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης, και μία από τις δράσεις στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εκμάθηση ξένων γλωσσών. Η εκμάθηση δύο ξένων γλωσσών, πέραν της μητρικής, πρέπει να γίνει κανόνας, κατά την ΕΕ. Η πολυγλωσσία ως ικανότητα θα πρέπει να θεωρηθεί σημαντικό συστατικό στοιχείο του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης. Προωθεί την κατανόηση και την ποικιλομορφία και συμβάλλει στην προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών. Η ΕΕ έχει τη βούληση να θεσπίσει και να βελτιώσει μέτρα για να προωθήσει την πολυγλωσσία και να ενισχύσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της εκμάθησης και διδασκαλίας των γλωσσών.

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά με:

  • τη σύσταση του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών για την Τεχνητή Νοημοσύνη (IRCAI)
  • το πρόγραμμα εργασιών της προσεχούς Κροατικής Προεδρίας.

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela