Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα υποβάλλονται σε ηλεκτρονικό έλεγχο ασφαλείας κατά την είσοδό τους και έξοδό τους από τη ζώνη Σένγκεν. Ο σχετικός κανονισμός εγκρίθηκε χθες Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τίθεται σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευσή του.

Αφετηρία ήταν η προσπάθεια της Ε.Ε. να εντοπίσει τους αποκαλούμενους ξένους μαχητές, δηλαδή τους Ευρωπαίους που ταξιδεύουν στο Ιράκ ή στη Συρία, ενδεχομένως μέσω τρίτης χώρας, με σκοπό να ενταχθούν σε τρομοκρατικές ομάδες ή να λάβουν σχετική εκπαίδευση και να επιστρέψουν στην Ευρώπη για να διαπράξουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη μία νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία ποινικοποιεί τη δράση των ξένων μαχητών, αλλά και ενέργειες όπως η συνδρομή σε τρομοκρατική επίθεση, αλλά και η δημόσια υποκίνηση ή εξύμνηση τρομοκρατικών πράξεων.

Πολλοί ευρωβουλευτές εκφράζουν πάντως επιφυλάξεις για τον ιδιαίτερο νομοθετικό ζήλο σε θέματα ασφάλειας. Η αντιπρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας Τάνια Φαγιόν κάνει λόγο για υπερπληθώρα νομοθετημάτων που ψηφίζονται ή ετοιμάζονται, χωρίς καν να έχουν εξαντληθεί οι σημερινές δυνατότητες της νομοθεσίας.

Πρακτικά, ο νέος κανονισμός σημαίνει ότι όταν, για παράδειγμα, ένας Έλληνας κάνει ολιγοήμερο ταξίδι στην Τουρκία ή στην Τυνησία για λόγους αναψυχής, θα ελεγχθεί βγαίνοντας από την Ελλάδα, αλλά και επιστρέφοντας, με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία για απολεσθέντα και κλαπέντα έγγραφα, το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν και άλλες τράπεζες δεδομένων.

«Αυτοί είναι οι νέοι κανόνες του Σένγκεν» Για πρώτη φορά όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες που βγαίνουν από τη ζώνη Σένγκεν θα ελέγχονται στα εξωτερικά σύνορα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει και κάποια προβλήματα στο απόγειο της τουριστικής σεζόν, ιδιαίτερα στα αεροδρόμια, γιατί εκεί οι εξαιρέσεις θα είναι ελάχιστες και θα πρέπει να δικαιολογούνται ειδικώς από τις αρμόδιες αρχές».

Σε περίπτωση πάντως που προκαλούνται μεγάλες καθυστερήσεις στα χερσαία και θαλάσσια εξωτερικά σύνορα, τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, να πραγματοποιούν μόνο «στοχευμένους» ελέγχους.