Το διοξείδιο του τιτανίου, (κωδικός Ε171) αναφέρει η Επιτροπή, χρησιμοποιείται για να προσδώσει λευκό χρώμα σε πολλά τρόφιμα, από ψημένα προϊόντα και ύλες για επάλειψη σάντουιτς έως σούπες, σάλτσες, αρτύματα για σαλάτα και συμπληρώματα διατροφής.

Τα κράτη μέλη ενέκριναν ομόφωνα την πρόταση της Επιτροπής, για απαγόρευση,η οποία υποβλήθηκε το περασμένο φθινόπωρο. Βασίστηκε σε επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά:

«Η ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουν οι πολίτες μας και η υγεία τους είναι αδιαπραγμάτευτες. Γι’ αυτό εξασφαλίζουμε αυστηρό και συνεχή έλεγχο εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας για τους καταναλωτές. Ακρογωνιαίος λίθος αυτής της προσπάθειας είναι να διασφαλίσουμε ότι στα πιάτα μας φτάνουν μόνο ασφαλείς ουσίες, η χρήση των οποίων στηρίζεται σε αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία. Με τη σημερινή απαγόρευση αφαιρούμε ένα πρόσθετο τροφίμων που δεν θεωρείται πλέον ασφαλές. Βασίζομαι στη συνεργασία των αρχών των κρατών μελών, ώστε οι επιχειρήσεις τροφίμων να σταματήσουν τη χρήση του E171 στα τρόφιμα».