Ο Γιάνης Βαρουφάκης με άρθρο του στην ιστοσελίδα του εγκωμίασε την ανέλπιστη επίδοση των Εργατικών στις βρετανικές εκλογές.

Επίσης έβαλε τον ύμνο των Εργατικών και υπενθυμίζω ήταν άτυπος σύμβουλος του Τζέρεμι Κόρμπιν για θέματα της Ε.Ε.-Κομισιόν-ΔΝΤ.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

Tο Σεπτέμβρη του 2015, μου ζητήθηκε να προσφέρω κάποιες συμβουλές στον νεοεκλεγέντα ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Μετά την εμπειρία μας από την Ελλάδα, όπου είχαμε νικήσει 2 φορές μέσα στη χρονιά κόντρα στα media της ολιγαρχίας, είχα να απαντήσω τα παρακάτω:

Μη φοβηθείς την προσπάθεια “δολοφονίας χαρακτήρα’’ που θα επιχειρήσουν εναντίον σου τα συστημικά μέσα. Θα προσπαθήσουν να σε σκίσουν. Είναι σημαντικό να απαντήσεις με λογικά επιχειρήματα, με ανθρωπιά, με μια δόση χιούμορ και αυτοσαρκασμού και να επικεντρώσεις τις προσπάθειές σου στο να χτίσεις μια αληθινή σχέση με τους πολίτες που έχουν βαρεθεί όλη την προπαγάνδα των κομμάτων που διαγκωνίζονται να υπηρετήσουν τις προκαταλήψεις του περιβόητου “μεσαίου χώρου”.

Αντιμέτωπος με το σιδηρόφρακτο κατεστημένο που προσπαθούσε να ανακτήσει τον έλεγχο του Εργατικού κόμματος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν κράτησε γερά, με αξιοπρέπεια και χωρίς εκπτώσεις σε μια Προοδευτική Πολιτική Αρχών.

Χτες βράδυ, οι Βρετανοί επιβράβευσαν τον Τζέρεμι και τους συντρόφους με μια εντυπωσιακή ψήφο εμπιστοσύνης. Απέναντι στην πίεση του Βρετανικού Τύπου, που συντονισμένα όσο ποτέ άλλοτε προσπάθησε να γελοιοποιήσει και να διαστρεβλώσει τις λογικές θέσεις και την πολιτισμένη στάση του, έκανε ό,τι πρέπει να κάνει πάντα ένας προοδευτικός: Έμεινε σταθερός στις θέσεις του, αγνόησε τους αντιπερισπασμούς, τις προβοκάτσιες και τις προσπάθειες δολοφονίας χαρακτήρα, και στο τέλος κατάφερε να προσπεράσει τα media και να επικοινωνήσει απευθείας με τις ανησυχίες και τις ελπίδες των ψηφοφόρων.

Μέσα σε ένα τέτοιο μιντιακό και πολιτικό περιβάλλον, το να καταφέρει να σταματήσει την εκλεκτή του συστήματος Τερέζα Μέι, να πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό για τους Εργατικούς μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και να αναγκάσει τους Συντηρητικούς που θεωρούνταν σίγουροι νικητές να αντιμετωπίσουν ένα εχθρικό κοινοβούλιο, θεωρείται μια μεγάλη νίκη.

Φυσικά, όπως όλες οι νίκες των προοδευτικών απέναντι στο σύστημα, είναι μόνο ένα μικρό πρώτο βήμα από ένα ολόκληρο μονοπάτι που πρέπει να διανυθεί. Όπως όλες οι νίκες των προοδευτικών, δεν είναι τόσο σημαντική ως προς αυτό που κερδήθηκε, αλλά ως προς την προοπτική που ανοίγει για το Βρετανικό λαό και για τους προοδευτικούς σε όλο τον κόσμο.

Εμπρός λοιπόν σύντροφο