Τα Μη εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΑΔ) αποτελεί το “καυτό” θέμα της  αυριανής συνόδου του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, που θα συνεδριάσει  στις Βρυξέλλες, με ΕΕ να προσανατολίζεται στη ρύθμιση του θέματος αυτού σε πανενωσιακό επίπεδο.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν μια έκθεση σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τραπεζικό τομέα, τα οποία συνιστούν επακόλουθο της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ακόμη επιδρά στον τραπεζικό κλάδο της ΕΕ. Αναμένεται να εγκρίνουν συμπεράσματα που να καθορίζουν ένα πρόγραμμα εργασιών για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Στη σημερινή ανάρτηση παρουσιάζουμε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με  την ενδιάμεση επανεξέταση του σχεδίου δράσης για την Ένωση Κεφαλαιαγορών, (χωρίς παράρτημα και παραπομπές), προτάσσοντας το θέμα των ΜΕΔ ,όπου η Επιτροπή αναφέρει, πως οι πολιτικές που αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργίας των δευτερογενών αγορών ΜΕΔ αποτελούν σημαντικό μέρος οποιασδήποτε βιώσιμης λύση

Το Συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την ενδιάμεση επανεξέταση του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την Ένωση Κεφαλαιαγορών. Το σχέδιο, που δρομολογήθηκε το 2015, έχει ως στόχο να εξασφαλίσει την πλήρη λειτουργία της Ένωσης Κεφαλαιαγορών της ΕΕ έως το τέλος του 2019. Στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ιδιαίτερα για τις ευρωπαϊκές ΜΜΕ και νεοφυείς επιχειρήσεις κυρίως σε κλάδους καινοτομίας.

Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ)

Στην έκθεση της Επιτροπής, μεταξύ άλλων, αναφέρονται σχετικά:

Αξιοποίηση των κεφαλαιαγορών για την ενίσχυση του τραπεζικού δανεισμού και της σταθερότητας των τραπεζών

Οι κεφαλαιαγορές μπορούν επίσης να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες να υπερνικήσουν τις προκλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), τα οποία επιβαρύνουν σημαντικά ορισμένα εθνικά τραπεζικά συστήματα. Τα ΜΕΔ έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία των τραπεζών και στη δυνατότητά τους να χορηγούν δάνεια, μεταξύ άλλων και στις ΜΜΕ.

Οι πολιτικές που αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργίας των δευτερογενών αγορών ΜΕΔ αποτελούν σημαντικό μέρος οποιασδήποτε βιώσιμης λύσης. Η λύση αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα για την προώθηση και την ενίσχυση της προβλεψιμότητας και της διαφάνειας, οι οποίες επιτρέπουν στους δυνητικούς αγοραστές ΜΕΔ σε δευτερογενείς αγορές να τιμολογήσουν με περισσότερη ακρίβεια τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία.

Θα επιτρέψει στις τράπεζες να πωλήσουν τα ΜΕΔ τους σε μια ευρύτερη ομάδα επενδυτών, πιθανώς με αποτέλεσμα τιμές συναλλαγών που θα αντανακλούν καλύτερα την υποκείμενη αξία των περιουσιακών στοιχείων. Αυτό θα οδηγήσει σε εκκαθαρισμένους ισολογισμούς και σε πιστωτικά ιδρύματα που θα είναι καλύτερα προετοιμασμένα να παρέχουν νέα ροή πιστώσεων προς την οικονομία.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα ξεκινήσουν σύντομα δημόσια διαβούλευση σχετικά με πιθανές δράσεις της ΕΕ σε τομείς όπως η διαχείριση δανείων από τρίτους (ήτοι από άλλα μέρη εκτός του αρχικού δανειστή) και η μεταβίβαση δανείων, μεταξύ άλλων και σε μη τραπεζικές οντότητες.

Η διαχείριση των ΜΕΔ θα ωφεληθεί επίσης από αποτελεσματικότερα και περισσότερο προβλέψιμα πλαίσια εξόφλησης δανείων και αφερεγγυότητας, που έχουν σχεδιαστεί ώστε να επιτρέπουν την ταχεία ανάκτηση αξίας από τους ενέγγυους πιστωτές. Η συγκριτική αξιολόγηση που τελεί υπό εξέλιξη θα ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Αυτή η αξιολόγηση θα αναδείξει τα χαρακτηριστικά των συστημάτων εξόφλησης/αφερεγγυότητας που συμβάλλουν στην επίτευξη καλύτερων/χειρότερων αποτελεσμάτων.

Το έργο συγκριτικής αξιολόγησης υπογραμμίζει, επίσης, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και άλλοι ενέγγυοι πιστωτές, οι οποίες οφείλονται στην έλλειψη αποτελεσματικότητας στα νομικά πλαίσια για την επιβολή των αντεγγυήσεων ώστε να ανακτάται η αξία από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Υπάρχουν περιθώρια για την ενίσχυση της ικανότητας των ενέγγυων πιστωτών να ανακτούν αξία από εξασφαλισμένες αντεγγυήσεις δανείων σε εταιρείες και επιχειρηματίες, αξιοποιώντας την πείρα ορισμένων κρατών μελών, με τρόπους που δεν καθιστούν αναγκαία την παρέμβαση στα εθνικά συστήματα αφερεγγυότητας και προ-πτωχευτικής διαδικασίας και οι οποίοι συνάδουν με τους στόχους της πρότασης για την αναδιάρθρωση και τη δεύτερη ευκαιρία.

 Δράση προτεραιότητας

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ΜΕΔ, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μέτρα για την υποστήριξη των δευτερογενών αγορών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Επιτροπή θα δρομολογήσει επίσης εκτίμηση επιπτώσεων για να εξετάσει το ενδεχόμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα των ενέγγυων πιστωτών να ανακτούν αξία από εξασφαλισμένα δάνεια σε εταιρείες και επιχειρηματίες (πρώτο τρίμηνο του 2018), μεριμνώντας παράλληλα για τη συνέπεια και τη συμπληρωματικότητα με την πρόταση της Επιτροπής, του Νοεμβρίου 2016, σχετικά με την αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων προπτωχευτικής διαδικασίας/ αναδιάρθρωσης και καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να υποστηρίξει τους συννομοθέτες της στη διαδικασία επίτευξης συμφωνίας σχετικά με την εν λόγω πρόταση κατά προτεραιότητα.

. Oλόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την ενδιάμεση επανεξέταση του σχεδίου δράσης για την Ένωση Κεφαλαιαγορών στο Blog:marina anastas.kourbela