Eνα από τα σημαντικότερα έργα του Νικολάου Γύζη (1842 – 1901) «Το Τάμα” θα δημοπρατηθεί στις 30 Νοεμβρίου 2022 μαζί με αρκετά έργα Νεοελληνικής ζωγραφικής και γλυπτικής του 19ου -20ου αιώνα στη μεγάλη δημοπρασία του οίκου Βέργος στο Ζάππειο.

Το έργο αυτό βγαίνει προς πώληση για πρώτη φορά. Σύμφωνα με την ταυτότητα του έργου τον Δεκέμβριο του 1875 πέρασε στα χέρια του Αγγλου εμπόρου τέχνης Wallis. Σήμερα αποτελούσε μέρος ιδιωτικής συλλογής στην Αθήνα.

Ο ζωγράφος φιλοτέχνησε τρεις παραλλαγές του ίδιου θέματος (1874, 1875, 1886), γεγονός που μαρτυρά την αγάπη του για την απεικόνιση δραματικών καθημερινών στιγμών και, ειδικότερα, τη συγκίνησή του για την ερωτική απογοήτευση. Μια μεταγενέστερη παραλλαγή του έργου, ανήκει στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ο Γύζης μαζί με τον Λύτρα και τον Ιακωβίδη αποτελούν την τριανδρία των ζωγράφων που έγραψαν ιστορία στη Νεοελληνική τέχνη.

Το κοινό μπορεί να θαυμάζει “Το Τάμα” όπως και πολλά ακόμη σπουδαία έργα που θα δημοπρατηθούν στο Ζάππειο μέχρι τις 28 Νοεμβρίου. Ανάμεσά τους είναι και η “Αλληγορική Σύνθεση – Νίκη” του Κωνσταντίνου Παρθένη (1878-1967).

Ο οίκος Δημοπρασιών, αναφέρει ότι το έργο του Παρθένη

ανήκει στην οικογένεια του καλλιτέχνη και εντάσσεται στο πλαίσιο των αλληγορικών συνθέσεων που πραγματοποίησε ο Παρθένης κατά τη δεκαετία του ’50.

Στον πρόσφατο κατάλογο της Εθνικής Πινακοθήκης με αφορμή την τρέχουσα έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, “Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967), Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του”, δημοσιεύεται ως αυτόνομο έργο η φρίζα με τις τέσσερις ορθογώνιες σκηνές και το σχετικό προσχέδιο. Μια μικρότερων διαστάσεων εκδοχή του δημοπρατούμενου έργου συνοδευόμενη από πλήθος σχετικών προσχεδίων, περιλαμβάνεται στη μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης.

Υπό δημοπράτηση είναι επίσης έργα των:: Σπ. Βασιλείου, Π. Βυζάντιου Γ. Γαΐτη, Α. Γεραλή, Χατζηκυριάκου- Γκίκα, Δ. Διαμαντόπουλου, Ν. Εγγονόπουλου, Θεόφιλου(Χατζημιχαήλ), Μ. Θεοφυλακτόπουλου, Χ. Καρά, Ν. Κεσσανλή, Γ. Κόττη, Γ. Λαζόνγκα, Κ. Μαλέα, Τ. Μαντζαβίνου, Γ. Μόραλη, Γ. Μαυροΐδς, Μποστ, Χ. Μπότσογλου, Γ. Μπουζιάνη, Δ. Μυταρά, Σπ. Παπαλουκά, Παύλου (Διονυσόπουλου),Γ. Ρόρρη, Ε. Σακαγιάν, Π. Σάμιου, Σ. Σόρογκα, Γ. Σπυρόπουλου, Π. Τέτση, Γ. Τσαρούχη, Γ. Τσίγκου, Β. Φωτόπουλου, Τζ. Χριστοφόρου, Χρύσας, Γ. Ψυχοπαίδη.

Tα έργα θα εκτεθούν στο Ζάππειο την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 12:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ.