Λίγο πριν υποβάλλει την παραίτησή της η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά όπως και όλη η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να «καρατομήσει» την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών. Της χρεώνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ την προβληματική λειτουργία του αναβατορίου των ΑΜΕΑ της Ακρόπολης, κάτι που ήρθε στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, αλλά αποτελεί παλιά αμαρτία.

Η Ελένη Μπάνου, συνεπής στα καθήκοντά της προϊσταμένης της αρμόδιας Εφορείας έστελνε στο Υπουργείο υπηρεσιακά σημειώματα εδώ κι ένα χρόνο για το αναβατόριο που λειτουργεί από το 2004, είναι εργοταξιακού τύπου (πρόχειρο) και ασφαλώς χρειαζόταν αντικατάσταση. Η πολιτική ηγεσία όμως κώφευε όταν η Εφορος ζητούσε βοήθεια. Και τώρα που έγινε ευρύτερα γνωστό το πρόβλημα, της φόρτωσαν ακέραια την ευθύνη. Δηλαδή, «αυτοί που μας χρώσταγαν, μας πήραν και το βόδι», όπως λέει ο λαός.

Η αλήθεια είναι ότι την είχαν στοχοποιήσει από καιρό γιατί δεν ήταν συριζαία. Ετσι, βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν το άχτι τους. Μαζί με την κυρία Μπάνου πήρε η μπάλα και τον προϊστάμενο του Τμήματος Αρχαιολογικών Εργων και Μελετών.

Η κα Ζορμπά δεν έχει κανένα πρόβλημα να δηλώσει το απολύτως ψευδές: «H λειτουργία του αναβατορίου ΑΜΕΑ απασχόλησε την πολιτική ηγεσία σε απόλυτη προτεραιότητα επί αρκετούς μήνες, τόσο για την αποκατάσταση της λειτουργίας του όσο και για την άμεση υλοποίηση νέας μόνιμης λύσης, ζητώντας παράλληλα τη βελτίωση συνολικά της λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης». Και γιατί δεν έκανε τίποτα τόσους μήνες; Και τι σχέση έχει η «βελτίωση

της λειτουργίας όλου του αρχαιολογικού χώρου» ; Αυτή με τι χρήματα θα γινόταν και με τι προσωπικό; Η ανακοίνωση κλείνει σημειώνοντας ότι » η ανταπόκριση στο συγκεκριμένο περιστατικό οδήγησε στο να ζητηθούν οι παραιτήσεις λόγω ολιγωριών και σειράς λανθασμένων χειρισμών για τη διαχείριση του κορυφαίου μνημείου της χώρας που αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα όλης της ανθρωπότητας».