Του Βασίλη Κ. Καλαμαρά [vasillis.kalamaras@gmail.com]

«»‘Εφυγε» ο Θόδωρος!», ακούστηκε από τον εκδοτικό κόσμο και άπασες και άπαντες είχαν έτοιμο τον καλό λόγο για τον Θόδωρο Μαλικιώση των εκδόσεων Θεμέλιο.  Τα προβλήματα υγείας του που παρουσίασαν όξυνση τον τελευταίο διάστημα, τού έκοψαν το νήμα της ζωής στα 86 του χρόνια.

Η πολιτική κηδεία του γίνεται σήμερα το απόγευμα στο Νεκροταφείο Καισαριανής. Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων, να κατατεθούν τα χρήματα στα ΑΣΚΙ [Alpha Bank ΙΒΑΝ: GR3101403620362002101016233]

Το Διοικητικό Συμβούλιο των ΑΣΚΙ [Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας] αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον Θόδωρο Μαλικιώση, τον σπουδαίο εκδότη και αγωνιστή της Αριστεράς. Αποχαιρετά έναν άνθρωπο του βιβλίου που σφράγισε με την παρουσία του και το έργο του την εκδοτική παραγωγή στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα, προσφέροντας στο αναγνωστικό κοινό μια μοναδική παρακαταθήκη συγγραφέων και ιδεών.

Και τον αγωνιστή, που ενταγμένος στο αριστερό κίνημα από τα μαθητικά του χρόνια υπηρέτησε με πείσμα και υψηλό αίσθημα ευθύνης τις ιδέες της ανανεωτικής Αριστεράς. Αποχαιρετά, όμως και τον στενό συνεργάτη και τον φίλο, εκείνον που συνδέθηκε όσο κανείς άλλος με το εκδοτικό πρόγραμμα των ΑΣΚΙ.

Το «Θεμέλιο», ο εκδοτικός οίκος που συνδημιούργησε και διατήρησε ως τον θάνατό του, αποτέλεσε την πλέον φιλόξενη στέγη για τις εκδόσεις των ΑΣΚΙ, τις μελέτες, τους καταλόγους αρχείων και βέβαια την περιοδική έκδοση «Αρχειοτάξιο». Μεταφέροντας το ήθος και την ευγένεια μιας άλλης εποχής ο Θόδωρος Μαλικιώσης πλούτισε τη ζωή αλλά και τη διανοητική σκευή όλων μας, ομορφαίνοντας τον κόσμο των ΑΣΚΙ με την παρουσία του.

Η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Αποχαιρετάμε έναν σπουδαίο άνθρωπο του βιβλίου και της Αριστεράς. Έναν ενεργό πολίτη με μεγάλη προσφορά στον χώρο των εκδόσεων, έναν αγωνιστή της Αριστεράς.Έναν δικό μας άνθρωπο. Τον δικό μας Θόδωρο Μαλικιώση. Μια σπουδαία προσωπικότητα που οι αγώνες και τα λόγια του θα μας συντροφεύουν πάντα. Τον αποχαιρετάμε με τιμή και οδύνη. Στέλνουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην πολυαγαπημένη του σύζυγο Φωτεινή και στις πολυαγαπημένες του κόρες Άννα και Δέσποινα.

Κεντρική φωτογραφία: Ο Θόδωρος Μαλικιώσης στην Γ΄ Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, 5/1965 (ΑΣΚΙ/Φωτογραφικό Αρχείο Θόδωρου Μαλικιώση)

Για περισσότερα μπορείτε να ανατρέξετε: https://www.enetpress.gr/%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CF%8C%CF%84%CE%B7-%CE%B8%CF%8C%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B7-%CF%84/