ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Η ταινία «Η ανατομία μιας πτώσης» της Τριέτ σαρώνει στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Ανταπόκριση του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Στη γαλλική ταινία «Η ανατομία μιας πτώσης» της Ζιστίν Τριέτ απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας στην ετήσια 36η τελετή των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου που έγινε χτες το βράδυ στο Βερολίνο, παρουσία εκατοντάδων μελών της Ακαδημίας και αρκετών σκηνοθετών, ηθοποιών και άλλων μελών των υποψηφίων ταινιών. Με συνολικά πέντε βραβεία (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, γυναικείας ερμηνεία, σεναρίου, και βραβείο επίτευξης για μοντάζ), η ταινία της Τριέρ αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια των φετινών βραβείων της Ακαδημίας. Η ίδια η Τριέτ στην ομιλία της επέλεξε να επαινέσει τους ανθρωπους του συνεργείου της, εκείνους που «ζουν στη σκιά, αλλά είναι τόσο σημαντικοί για μένα».

Τα βραβεία ψήφισαν τα 4.600 μέλη της Ακαδημίας που εκπροσωπούν 52 χώρες, ανάμεσα τους και χώρες μη ευρωπαϊκές, όπως το Ισραήλ και η Παλαιστίνη.

Στην εισαγωγική προσφόνησή της, η Πρόεδρος της Ακαδημίας, γνωστή Πολωνή σκηνοθέτρια Ανιέσκα Χόλαντ τόνισε, καταχειροκροτούμενη θερμά από τους καλεσμένους, «σε μια εποχή σαν τη δίκη μας, μας κάνει να διερωτόμαστε, ποιος θα τολμήσει να υπερασπιστεί τους Εβραίους φιλους μας, πώς θα εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σ’ αυτούς, πώς θα εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στα εκατομμύρια των άμαχων Παλαιστίνιων πολιτών που υποφέρουν; τι κάνουμε; Αντιδρούμε αντί απλά να μιλάμε;», προσθέτοντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να καταστρέφει και να ερημώνει.

Με τον Chairman της Ακαδημίας, Μάικ Ντάουνι, να τονίζει πως «σε μια περίοδο πολέμου, όπου είμαστε μια κοινότητα με μέλη τόσο Ισραηλινούς όσο και Παλαιστινίους, και πρέπει να καταλάβουμε πως εκείνο που με κάνει να διερωτώμαι είναι τι μπορούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι για να καλυτερεύσουν τα πράγματα, ποιος είναι ο ρόλος της Ακαδημίας μας, έχουμε μέλη και συναδέλφους από όλες τις πλευρές, έχουμε Ουκρανούς,Ρώσους, Ισραηλινούς, Παλαιστινίους. Πρέπει να καταλάβουμε το ρόλο της Ακαδημίας αλλά και τα όριά της…Χρεαιζεται να μπορούμε να ακούμε και να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο». Παραλαμβάνοντας το δικό της βραβείο η Σάντρα Χιούλερ ζήτησε από το κοινό να κρατήσει ενός λεπτού σιγή για την ειρήνη που τόσο χρειαζόμαστε την εποχή μας.

Το πιο θερμό χειροκρότημα δέχτηκε ο Ούγγρος σκηνοθέτης Μπέλα Ταρ, με τους παρευρισκόμενους να στέκονται όρθιοι για να τον υποδεχτούν όταν ανακηρύχθηκε το Τιμητικό Βραβείο της Προέδρου της Ακαδημίας, Ανιέσκα Χόλαντ.

Αξίζει να αναφέρω πως ο Μπέλα Ταρ, είναι ο 6ος κινηματογραφιστής που λαμβάνει το βραβείο αυτό, μετά από τους Μανοέλ Ντε Ολιβέιρα, Μισέλ Πικολί, Σερ Μάικλ Κέιν, Αντρζέι Βάιντα και Κώστα Γαβρά. Ενώ, το Βραβείο Επίτευξης στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο απονεμήθηκε στην Ισπανίδα σκηνοθέτρια, Ιζαμπέλ Κοϊσέτ.

Με την Κοϊσέτ να αναφέρεται στις ταινίες που Κάτια φέρε όλα αυτά τα χρόνια να γυρίσει σε διάφορες χώρες, μαθαίνοντας πολύ νωρίς στην καριέρα της πως «πίσω από την κάμερα δεν υπάρχουν σύνορα, διαβατήρια η σημαίες». Κλείνοντας χαριετολογίζοντας πως το αγαλματίδιο του βραβείου μοιάζει με παιχνίδι του σεξ, προσθέτοντας πως «ίσως του χρόνου η Ακαδημία να βάλει και μπαταρίες για να είναι πιο χρήσιμο…».

Συγκινητική ήταν η παρουσία, μέσω βίντεο σύνδεσης, της Αγγλίδας ηθοποιού Βανέσα Ρεντγκρέιβ, μαζί με την κόρη της Τζόιλι Ρίτσαρντσον, που τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας για το σύνολο του έργου της, με την Βανέσα να επαινεί τον αποθανόντα σύζυγό της, διάσημο σκηνοθέτη Τόνι Ρίτσαρντσον, και πατέρα της κόρης της, Τζόιλι, τονίζοντας πως σ’ αυτόν οφείλει ότι έμαθε σχετικά με τον τον τρόπο ερμηνείας. 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

 

  • Καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας: Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ της Ζιστίν Τριέτ (Γαλλία)
  • Καλύτερου ντοκιμαντέρ: smoke sauna της Άννας Χιντς (Εσθονία/Γαλλία/Ισλανδία)
  • Ευρωπαίος σκηνοθέτης: Ζιστίν Τριέτ (Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ)
  • Ευρωπαία ηθοποιός: Σάντρα Χιούλερ (Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ)
  • Ευρωπαίος ηθοποιός: Μαντς Μίκελσεν (Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ)
  • Ευρωπαίος σεναριογράφος: Ζιστίν Τριέτ & Άρθουρ Χαράρι (Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ)
  • Ευρωπαϊκή Ανακάλυψη – Βραβείο FIPRESCI: ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΡΩΤΑ της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ (Ηνωμένο Βασίλειο/Ελλαδα)
  • Ευρωπαϊκό Κινούμενο Σχέδιο μεγάλουμήκους: ROBOT DREAMS του Πάμπλο Μπέργκερ (Ισπανία/Γαλλια)
  • Ευρωπαϊκή ταινία μικρού μήκους: TOTAL WORKING των Total Refusal: Σουζάνα Φλοκ, Ρόμπιν Κλένγκελ, Λέναρντ Μούλερ και Μάικλ Σταμπφ Αυστρία)
  • Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεαρού Κοινού: SCRAPPER της Σάρλοτ Ρίγκαν ( Ηνωμένο Βασίλειο) (φιξιόν)

Οι νικητές των Excellence Awards στις κατηγορίες «Ευρωπαϊκή Φωτογραφία», «Μοντάζ», «Σχεδιασμός παραγωγής». «Κοστούμια», «Μακιγιάζ & Κόμμωση», «Πρωτότυπης Μουσικής», « Ήχου» και  Οπτικών Εφέ», καθώς και οι νικητές του βραβείου για το Σύνολο του Έργου, το «Ευρωπαϊκό Τιμητικό Βραβείο», το «Ευρωπαϊκό Βραβείο Επίτευγμα στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο», το «European Sustainability Award-Prix Film4Climate», το Βραβείο του «Euromages Διεθνούς Συμπαραγωγής», το «Βραβείο Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου» και το Βραβείο Νεανικού Κοινού, έχουν ήδη αναγγελθεί εδώ και μέρες και τιμήθηκαν χθες β4αδυ στην τελετή της Απονομής.