Tης Μαρίας Ρουσοχατζάκη

Παρόλα αυτά που μας λένε, το πάθος είναι κάτι που ξεδιπλώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ανακαλύπτεται μέσω των εμπειριών. Ούτε το ‘επάγγελμα των ονείρων σας’ δεν είναι ένας ακριβής προορισμός. Διαρκώς εξελίσσεται. Η ιδανική καριέρα όταν είσαι τριάντα χρονών, μπορεί να αποδειχθεί φτωχή όταν γίνεις σαράντα.

Τι θα κάνετε, λοιπόν, όταν δεν έχετε ιδέα ποιο είναι το πάθος σας;

Πρώτον, μην πανικοβάλλεστε. Η εύρεση του σκοπού σας δεν συμβαίνει σε μια νύχτα. Είναι περίπλοκο, χρονοβόρο, χρειάζεται επαναπροσδιορισμό, υπομονή και μια υγιή δόση αυτό-αντανάκλασης. Θα φτάσετε εκεί, αλλά χρειάζονται μικρά βήματα.

Αυτό ξεκινά με το να ρωτάτε τον εαυτό σας ερωτήσεις-κλειδιά για το πώς προηγούμενες εμπειρίες, εμπόδια και θρίαμβοι διαμόρφωσαν τον εαυτό σας.

Ερωτήσεις για να ανακαλύψεις τον σκοπό σου

  • Ονομάτισε τις τρεις πιο σημαντικές εμπειρίες της ζωής σου. Ποιο είναι το κοινό τους σημείο; Τι φανερώνουν για τον εαυτό σας;
  • Αν τα χρήματα δεν αποτελούσαν πρόβλημα, σε τι θα τα ξοδεύατε καθημερινά;
  • Τι όνειρα έχετε παρατήσει; Γιατί; Έπαιξε ρόλο ο φόβος; Μήπως άλλαξαν οι αξίες σας; Πως μπορείτε να αναζωπυρώσετε ξεχασμένα ενδιαφέροντα.
  • Ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα που χρειάστηκε να ξεπεράσετε; Πως σας επηρέασε αυτό;
  • Με ποιες δραστηριότητες καταπιάνεστε όταν νιώθετε ότι ο χρόνος περνάει;

Αυτές οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν περιορίσετε τις απόψεις σας και να βρείτε το πραγματικό πάθος, το οποία βρίσκεται στ’ αλήθεια σημαντικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολο αλλά θα σας ανταμείψει.

Στο τέλος της ημέρας, η ενδοσκόπηση δεν είναι αρκετή. Πρέπει να κάνετε ειλικρινή προσπάθεια για να πραγματοποιήσετε τα όνειρα σας. Ωστόσο, όταν προβείτε σε αυτό-εξέταση, μπορεί να εκπλαγείτε με αυτά που θα ανακαλύψετε. Το πάθος σας μπορεί να περίμενε εκεί για πολύ καιρό, μέχρι εσείς να ανάψετε τη θρυαλλίδα.

Επιμέλεια: Melody Wilding και Μαρία Ρουσοχατζάκη