Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή – Αλεξάνδρα Τάνκα
«Γης Μαδιάμ» τα έκαναν οι αγρότες της Κρήτης έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η συγκέντρωσή τους εξελίχθηκε επεισοδιακά, καθώς επιτέθηκαν στις κλούβες και τα ΜΑΤ, που απάντησαν με δακρυγόνα και χημικά.

Οι αγρότες έσπασαν τα τζάμια από τις κλούβες και επιτέθηκαν με τις μαγκούρες εναντίον των ΜΑΤ. Οι αγρότες φωνάζουν συνθήματα και ζητούν αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί  με τον υπουργό Bαγγέλη Αποστόλου, παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων. Το σύνθημα «ψεύτες, προδότες πολιτικοί», ακούγεται συνεχώς στην πλατεία Βάθης. Από στιγμή σε στιγμή ξεκινά η πορεία προς τη Βουλή.

Οι αγρότες έφθασαν στις 7:00 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο ζητώντας από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του αγροτικού τομέα.

Το φορολογικό, το ασφαλιστικό αλλά και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων με το κόστος παραγωγής είναι στο επίκεντρο των αιτημάτων του αγροτικού συλλαλητηρίου.

Η άφιξή τους στο λιμάνι έγινε με τα επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βlue Star Galaxy» στην πύλη Ε-1, ενώ από το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και το Λασίθι με τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία «Κnossoς palace» και «Κρήτη II» στις 7 και 6:15 το πρωί στις πύλες Ε-2 και Ε-3 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των λιμεναρχείων, με το «Βlue Star Galaxy» κατέφθασαν 160 αγρότες, με το «Κρήτη Ι»Ι 170 και με το «Knossos Palace» 750.

Στα πλοία μαζί με τους αγρότες έχουν καταφτάσει και εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, δήμων και φορέων προκειμένου να στηρίξουν την κινητοποίηση των αγροτών και να συμπαρασταθούν στα αιτήματά τους.

Στην κινητοποίηση λαμβάνουν μέρος και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών αλλά και αγρότες τόσο από την Πελοπόννησο όσο και από περιοχές της Μακεδονίας, που αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα με αυτοκίνητα και λεωφορεία.

«Άλλο ο διάλογος τον οποίο επιδιώκουμε και υπηρετούμε και άλλο ο τραμπουκισμός. Τέτοιες συμπεριφορές δεν αντιπροσωπεύουν το αγροτικό κίνημα, αντίθετα το συκοφαντούν και το υπονομεύουν», δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με αφορμή τα επεισόδια κατά τη συγκέντρωση ων αγροτών από την Κρήτη.